Најновије

ЦРНА ГОРА ЋЕ ОБНОВИТИ СТАТУС СРПСКЕ ДРЖАВЕ: Први слободни попис ће то показати

„Императив је да пописница буде и на ћириличном писму, јер би игнорисање изворног писма у Црној Гори имало реперкусије на карактер предстојећег пописа, као првог слободног. Очекујем да ће резултати првог слободног пописа показати значајно увећање процента становништва српске националности, као и да српски језик буде у апсолутној већини. Самим тим, Црна Гора ће обновити статус (и) српске државе, тј. онај који је имала током векова свог постојања“, рекао је за портал ИН4С политички аналитичар Бошко Вукићевић.

Црна Гора (Фото: Јутјуб)

На питање колики је значај пописа у Црној Гори који ће се одржати у новембру месецу ове године, политички аналитичар каже да сама чињеница да се ради о првом слободном попису становништва у новијој црногорској историји, довољно говори о његовој огромној, можемо рећи – епохалној важности.

„Након пада вишедеценијске диктатуре Мила Ђукановића грађани ће бити први пут у прилици да званично саопштавају податке о себи самима, без притисака, претњи и цена којима су раније били изложени од стране злочиначке аутократије. Такво слободно изјашњавање би омогућило Црној Гори да добије, боље речено – да обнови, своју стварну, аутентичну личну карту, којом ће моћи легитимно да се представља у земљи и иностранству“, сматра Вукићевић и додаје да осим суштинског податка о укупном броју становника државе, који ће потврдити основане сумње о свим дугогодишњим манипулацијама ДПС -а у вези са бирачким списком, које су пружиле подлогу за изборне крађе – од суштинског значаја биће управо подаци о етничкој припадности, матерњем језику и вероисповести.

А колики је значај и због чега питања попут етничке припадности, матерњег језика и вероисповести, Вукићевић наводи да круцијална важност аутентичних података о датим ставкама одразиће се како на унутрашњем, тако и на спољњем плану.

Обнова Његошеве капеле на Ловћену – могућност општенародног помирења

„На унутрашњем плану, резултати пописа у потпуности ће разградити вештачку конструкцију Црне Горе као антисрпске државе, која је бившем режиму служила за спровођење националне дискриминације и за незаконито богаћење владајуће врхушке. Осим тога, ти резултати ће пружити реалан основ за покретање иницијативе о измјенама и допунама државних симбола (пре свих – увођење тробојке као народне заставе, српског језика као званичног и избацивање спорних стихова из химне). Реализација такве иницијативе, као и оне о обнови Његошеве капеле на Ловћену, додатно би повећала могућност општенародног помирења, јер би се значајно увећао број грађана који државу прихвата као истински своју, у свим сегментима“, јасан је Вукићевић за наш портал.

На спољњем плану, како додаје, резултати пописа ће се одразити на будуће позиционирање Црне Горе у оквиру мултиполарног света, у већој мери од било којих политичких избора.

„Јер, иако неким западним центрима моћи, који тренутно имају пресудан утицај на домаћу политичку сцену, није у интересу враћање наше државе свом историјском идентитету – они неће моћи у потпуности да игноришу званичне податке које ће пружити први слободан попис становништва. Из свих ових разлога, не чуди паничан страх од пописа и хистерија свих оних домаћих политичких и других фактора који су годинама спроводили националну дискриминацију, и који су фалсификовали резултате досадашњих пописа становништва'’, наводи он и закључује да њихово бежање од истине – које прате панични захтеви о још једном одлагању пописа, или пак његовом бојкоту или спречавању – одише огромном дозом лицемерја и ирационалности, и, на крају – постаје патетично.

Извор: ИН4С

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Филантропи из европе

Звоњење на вратима.Човек отвара врата и види на прагу како стоји особа са киселим изразом ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА