Најновије

ПРИВИКАВАЊЕ ЈАВНОГ МЊЕЊА ИЛИ УПОЗОРЕЊЕ: Бајден о "војном сукобу са Русијом"

Конфликт у Украјини представља озбиљну претњу за безбедност НАТО-а, рекао је председник Америке Џозеф Бајден, поново упозоравајући да би Вашингтон наводно могао бити „увучен” у сукоб. Информација о којој амерички председник мора да покаже свест, да упозори, али све је можда и кампања привикавања јавног мњења на отпочињање сукоба ниског интензитета између НАТО трупа и армије Руске Федерације.

Са друге стране, Марија Захарова, портпарол МСП РФ, јуче је саопштила да иза напада на Белгород стоји Лондон, што показује да Кремљ, иако је можда у почетку био фокус на Украјини, ни у ком случају рат не води против Украјине, него заправо против НАТО алијансе.

Судећи по оваквим политичким изјавама, Бајден не мора да брине да ће Вашингтон “бити увучен у сукоб”, већ јесте од самих почетака и пирошки Викторије Нуланд. Сада остаје само изгледа да се почне пуцати, јер нико још није спреман озбиљно да уђе у дијалог о миру, нити је исти уопште више могућ.

Све отвореније обостране оптужбе указују да је ситуација доведена до усијања и да би све лако могло да оде предалеко, у неповрат.

Појављивање оваквих оцена, узајамних оптужби и информација у јавности би требало цео свет да забрине, јер ствар се заиста приближава све више директној војној конфронтацији Русије и “колективног Запада”.

Бајден је у саопштењу осудио најновији руску ракетни бараж на Украјину, тврдећи да Москва жели да „збрише” свог суседа и „потчини његов народ”.

Министарство одбране Русије је претходно саопштило да су његове снаге последњих дана извеле 50 „групних” удара и један „масовни” бараж, успешно погађајући војну инфраструктуру и положаје кијевских снага.

Коментаришући овај догађај, Бајден је рекао да се „улози у овој борби протежу далеко изван Украјине” и да наводно утичу на безбедност НАТО-а и Европе, устврдивши да „расте ризик да ће Сједињене Државе директно бити увучене” у сукоб.

Понављајући да САД „не смеју да изневере Украјину”, он је позвао Конгрес да одобри његов захтев за допунске финансије, који укључује и више од 60 милијарди долара за наоружавање Кијева.

Републиканци већ неколико недеља оклевају да одобре захтев Бајденове администрације, захтевајући да председник САД учини више по питању јачања безбедности на јужној америчкој граници.

У међувремену, Бела кућа је више пута упозоравала да ће без спорног пакета финансија ускоро понестати одобрених средстава за Украјину.

Подсетимо, председник САД је претходно призивао утвару рата с Русијом не би ли убедио конгресмене да одобре његов захтев за додатна средства.

Руски председник Владимир Путин рекао је раније овог месеца да су Бајденове тврдње да би Москва могла да нападне НАТО „потпуна бесмислица”. Он је напоменуо да и његов амерички колега то зна, али да мора да се држи овог наратива како би оправдао своју „погрешну” политику према Русији.

Поврх тога, руски званичници су деценијама исказивали забринутост због све веће експанзије Алијансе на истоку, а Путин је навео планове Украјине да се придружи НАТО-у као један од кључних разлога за војну интервенцију у тој земљи.

Москва је такође више пута називала западне земље „директним учесницима” у сукобу због континуираног наоружавања Кијева.

Коментаришући најновије Бајденове изјаве, руски амбасадор у САД Анатолиј Антонов рекао је да америчка реакција на ракетни бараж „показује ефикасност Специјалне војне операције”.

Он је такође описао председникову изјаву као признање да Вашингтон и његови савезници „воде хибридни рат против Русије” у бесплодној намери да је поразе на бојном пољу и осакате њену економију, преноси РТ Балкан.

Извор: Правда.рс / РТ Балкан / Политика

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Филантропи из европе

Звоњење на вратима.Човек отвара врата и види на прагу како стоји особа са киселим изразом ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА