Најновије

Србији прети најхладнији део зиме: Имаћемо и ледене дане, откривамо када

Два веома снажна система наредних дана доминираће над Европом и директно утицати на време широм европског континента, као и на време у Србији.

Над западном Европом налазиће се веома снажан антициклон, односно поље веома високог ваздушног притиска. Истовремено, над источном Европом налазиће се циклон, односно поље веома ниског ваздушног притиска. Србија ће се у петак и током викенда налазити између ова два система, тако да ће над нашим подручјем преовладавати углавном западно и северозападно висинско струјање. Ова ваздушна маса неће бити превише хладна, јер ће бити пореклом са севера Атлантика.

На северу Србије у петак ће бити облачно са кишом. У осталим пределима Србије јутро ће бити хладно, понегде и магловито, нарочито у долинама река, док се на југу и југоистоку Србије очекује и слаб до умерен мраз. Током дана на северу Србије очекује се углавном суво и променљиво облачно са сунчаним интервалима, док се у осталим пределима очекује облачно са кишом, у брдско-планинским пределима са суснежицом и снегом. Дуваће слаб до умерен западни ветар, а при продору хладног фронта ветар ће бити у скретању на северозападни, повремено и јак. Јутарња температура кретаће се од -5°Ц на југу до 2°Ц на северу Србије, максимална дневна од 8 до 12°Ц.

У петак се очекује променљиво облачно, понегде са кишом, на југу и југоистоку са суснежицом и снегом, док се на планинама очекује снег, уз даље повећање постојећег снежног покривача. Максимална температура биће од 4 до 8°Ц, у Београду до 7°Ц.

У суботу се очекује умерено до потпуно облачно са кишом, на југу и југоистоку са суснежицом, док се у брдско-планинским пределима очекује снег. Биће мало хладније у односу на претходне дане, а максимална температура кретаће се од 3 до 7°Ц, у Београду до 5°Ц.

Како ће градијент ваздушног притиска бити веома изражен изнад нашег подручја, у Србији ће дувати веома јак северозападни ветар, повремено са олујним ударима и преко 70 км/х. У недељу на северу Србије биће суво, а у осталим пределима очекује се облачно, повремено са снегом, углавном ујутро и пре подне. После подне и у овим пределима очекује се престанак падавина.

Према тренутним прорачунима, почетак следеће седмице донеће продор веома хладне ваздушне масе са североистока. Како ће она бити сувог карактера, у понедељак се очекује без падавина, уз врло хладно време. Температуре ће коначно бити у складу са календаром, и у току дана ће бити око нуле.

Продор веома хладне ваздуздушне масе даље према централном Медитерану, одреаговаће формирањем циклона у Ђеновском заливу. Од његовог даљег кретања директно ће зависити и време у Србији. Прогнозе његове путање су такве да ће се он премештати преко Тиренског мора ка Јонском мору.

Ако се ово оствари, у ноћи између понедељка и уторка се са Медитерана према Србији очекује јаче наоблачење, па се снег у уторак очекује у већем делу Србије, изузев на северу, а среду би снег падао и северније од Саве и Дунава, тј. у Војводини. Већа количина очекује се у јужним и централним пределима и на планинама. У овим пределима Србије максимална температура неће прећи 0 степени, односно очекује се ледени дан (дан када максимална температура током целог дана буде испод 0°Ц). Дакле, ако се буде остварила описана синоптичка ситуација, Србију би погодио најхладнији део од почетка зиме, али како су промене и даље могуће, треба сачекати до петка или суботе да се види да ли ће се ова ситуација потенцијално остварити.

Нападнут украјински конвој који је ишао ка Бахмуту - Руси пресецају последњи пут из града

Извор: Телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА