Најновије

БОЦАН-ХАРЧЕНКО: Нема праведног решења за КиМ без нас и Кине

Око косовског питања Русија је доследно посвећена Резолуцији 1244, не признаје Косово и остаје на принципу подршке Београду, рекао је амбасадор Русије у Србији Александар Боцан Харченко и оценио да без Русије и Кине неће бити праведног решења за КиМ.

Александар Боцан Харченко (Фото: Амбасада Русије у Београду)

Он је за Вечерње новости рекао да ће Русија као стална чланица СБ УН подржати само решење које одговара националним интересима Србије, било да је реч о нормализацији односа или смиривања тренутне кризе.

На питање да појединци наводе како би због руско-украјинског сукоба Русија могла да направи заокрет и признати Косово, Боцан Харченко је рекао да то није истина.

Говорећи о француско-немачком плану, он је казао да Русија није учесница разговора и да формира мишљење на основу извештаја у парламенту Србији и информација из медија.

"То је по мени покушај да Запад пронађе заобилазни пут да Србија призна Косово и да оно уђе у међународне институције, у УН пре свега", рекао је руски амбасадор и додао да не верује да тај план може да послужи ни као добра основа за даље разговоре.

Оценио је да су председник Александар Вучић и Београд показали спремност да се разговара, иако је на столу лош папир.

Харченко је одбио да директно одговори на питање да ли би се Русија у СБ УН противила пријему КиМ у УН, ако се хипотетички гледано Србија не би противила том приступању.

Он је оценио да се тзв. Косово користи као директан притисак на председника Вучић, те да Запад користећи геополитичку ситуацију жели да на било који начин то питање реши.

"Нашим геостратешким интересима одговара што стабилнија ситуација свуда, на Балкану, а посебно у Србији, која је пријатељска земља и сарађујемо у разним областима", рекао је Боцан Харченко.

Говорећи о притисцима на Србију да уведе санкције, казао је да Русија веома високо цени истрајност и "јуначко понашање" председника Србије по том питању.

Као примере добре сарадње у последњих годину дана навео је завршетак пруге до Новог Сада, стабилно снабдевање гасом и резултате НИС-а.

Према његовим речима, неки представници Запада покушавали годинама да ЗСО оде у заборав.

Он оцењује да изјаве представника САД око ЗСО имају вакум у смислу садржаја, јер се у њима јасно не наводи да треба формирати делотворну институцију која има надлежности да обезбеди права Срба.

На питање да ли могуће доћи до праведног решења за КиМ без учешћа Русије и Кине, Харченко је одговорио да сматра да није могуће.

"На крају крајева праведно решење могуће је уз подршку СБ УН укључујући подршку Русије и Кине, као сталних чланица", рекао је он.

На питање да ли Москва утиче на странке у српском парламенту, руски амбасадор је одговорио да има највише контакте са руководством Србије и странкама владајуће коалиције.

"Није тајна да смо, када су ушле у Скупштину Србије, имали разговор и са другим странкама. Никаквих допунских контаката, тајних, испод тепиха - уопште нема", рекао је он.

Харченко је изнео и директно уверење да ће Русија победити у сукобу у Украјини.

Он је поновио став да се специјална војна операција у Украјини потпуно одвија у оквиру међународног права и Повеље УН.

Истакао је да Русија и не верује у успех мировних преговора управо због лажи око Минског споразума и обећања о неширењу НАТО.

"Никаквих озбиљних понуда нисмо имали", рекао је он.

Харченко се запитао зар ЗСО нема сличности са судбином Минских споразума.

"Усаглашено, потписано, потврђено, прихваћено од свих, а 10 година нема ништа", казао је он.

Харченко је поручио и да су приче о регрутовању српских добровољаца и шпијуна од стране Русије део хибридног рата.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА