Најновије

НЕОЧЕКИВАНА ОДЛУКА ТАЛИБАНА? Дижу Авганистан из пепела, почињу од бивших војних база, објављен детаљан план

Одржана је детаљна расправа по том питању

Фото: Јутјуб

Министарство трговине Авганистана саопштило је да наставља спровођење планова да се бивше стране војне базе претворе у економске зоне за предузећа и фирме. Ројтерс наводи да то министарство ради на плану за бивше америчке базе, након чега ће чекати на одобрење заменика премијера Муле Абдула Барадара.

- Након детаљне расправе, одлучено је да министарство индустрије и трговине постепено преузме контролу над преосталим војним базама страних снага са намером да их претвори у посебне економске зоне - навео је Мула Барадар. Он је додао да ће ''пилот'' план за претварања база у економске зоне започети у главном граду Кабулу и северној провинцији Бал.

Како наводи агенција, авганистанска економија се бори за опоравак, као и против озбиљне хуманитарне кризе, откако су талибани преузели власт у тој земљи 2021, пошто су се војске страних земаља повукле након 20 година.

Одлука талибанске администрације да забрани рад већини радница невладиних организација прошле године навела је многе хуманитарне агенције да делимично обуставе рад, док милиони грађана и даље зависе од хуманитарне помоћи.

Талибани су раније навели да су фокусирани на јачање економске самоодрживости кроз трговину и инвестиције, а неки страни инвеститори изразили су забринутост због низа напада, укључујући и напад на хотел популаран међу кинеским бизнисменима, за који је Исламска држава преузела одговорност.

Међутим, Светска банка наводи да је извоз порастао и да је талибанска администрација успела да задржи приходе углавном стабилнима у 2022.

О почетку опкољавања Бахмута прочитајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА