Најновије

РУСИ СПРЕМАЈУ ВЕЛИКУ ОФАНЗИВУ! Креће 500.000 војника од овог датума

Украјински министар одбране Алексиј Резников је рекао да Руси на годишњицу од почетка рата у Украјини спремају "нешто велико".

Foto: mil.ru

Украјински министар одбране рекао је да Русија припрема нову велику офанзиву и упозорио да би она могла да почне већ 24. фебруара

Алексиј Резников рекао је да је Москва прикупила хиљаде војника и да би могла да "покуша нешто“ велико како би обележио годишњицу почетне инвазије прошле године.

Напад би такође обележио руски Дан браниоца отаџбине 23. фебруара, којим се слави војска. У међувремену, три особе су погинуле у нападу на град Краматорск. Још осам је рањено у граду у Доњецкој области након што је руска ракета погодила стамбену зграду, рекао је гувернер покрајине.

"Једини начин да се заустави руски тероризам је пораз. Тенковима. Борбеним авионима. Ракетама дугог домета" написао је Зеленски на друштвеним мрежама о нападу.

Украјина је недавно обновила позиве за борбене авионе како би се заштитила од ваздушних напада након што су се Немачка, САД и Велика Британија сложиле да им пошаљу тенкове. Резников је рекао да је Москва мобилисала око 500.000 војника за потенцијалну офанзиву. У септембру је руски председник Владимир Путин најавио општу мобилизацију око 300.000 регрутованих војника, за коју је рекао да је неопходна да би се осигурао "територијални интегритет земље“.

Али господин Резников је сугерисао да би стварна бројка регрутована и распоређена у Украјину могла бити далеко већа.

"Званично су најавили 300.000, али када видимо трупе на границама, према нашим проценама то је много више", рекао је он француској мрежи БФМ. BBC не може независно да потврди ову цифру.

Упркос неким тешким борбама у источном региону Донбаса, рат је ушао у неку пат позицију последњих месеци откако је Украјина повратила јужни град Херсон. Са изузетком руске заузимања града Соледара, ниједна страна није направила већи територијални напредак.

Али руска пролећна офанзива – и украјинска контраофанзива – дуго су се сматрали вероватним. Амерички Институт за проучавање рата (ИСВ) недавно је саопштио да би Москва могла да покуша да "предузме одлучну акцију“ и покрене "велику офанзиву“ на истоку. Резников је рекао да ће украјински команданти настојати да "стабилизују фронт и припреме се за контраофанзиву" уочи руског напредовања о коме се причало.

"Верујем да 2023. година може бити година војне победе“, рекао је он и додао да украјинске снаге "не могу да изгубе иницијативу“ коју су постигле последњих месеци.

Министар одбране боравио је у Француској како би постигао договор о куповини додатних радара за противваздушну одбрану МГ-200, за које је рекао да ће "значајно повећати капацитет оружаних снага за откривање ваздушних циљева, укључујући крилате и балистичке ракете, и дронове различитих типова“. 
Коментари господина Резникова долазе када украјински обавештајци наводе да је председник Путин наредио својим снагама да заузму Донбас пре краја пролећа. Али, говорећи у понедељак, генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг упозорио је да нема индиција да је Путин ограничио своје војне циљеве на заузимање источних региона Украјине.

"Да они активно набављају ново оружје, више муниције, повећавају сопствену производњу, али и набављају више оружја од других ауторитарних држава као што су Иран и Северна Кореја“, рекао је Столтенберг.

"И највише од свега, нисмо видели никакав знак да је председник Путин променио свој општи циљ ове инвазије – то је да контролише суседа, да контролише Украјину. Дакле, све док је то случај, морамо бити спремни за на дуге стазе“. У међувремену, заменица украјинског министра одбране Хана Малар рекла је да се интензивне борбе настављају у региону Донбаса, где руске снаге и плаћеници Вагнер групе покушавају да заузму град Бахмут.

Она је додала да московске трупе такође покушавају да заузму Лајман - бивши руски логистички центар који су украјинске трупе поново заузеле у октобру. "Руске трупе активно покушавају да дођу до граница Доњецке и Луганске области“, написала је она у апликацији за размену порука Телеграм. "Наши војници бране сваки центиметар украјинске земље“, рекла је она.

Говорећи у среду увече, Зеленски је упозорио да ситуација на првим линијама сукоба испитује његове снаге."Постоји известан пораст офанзивних дејстава окупатора на фронту – на истоку наше земље,Ситуација постаје још тежа", рекао је Зеленски.

Док је Вагнерова група тврдила да је била у великој мери умешана у недавна напредовања Русије на истоку, бивши командант који је побегао у Норвешку рекао је за Ројтерс да је био сведок убијања и малтретирања руских затвореника који су одведени у Украјину да се боре за групу.

Извор: Медији

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА