Најновије

Бошко Обрадовић: Вучићева власт све више окреће леђа Русији

Сви се сећамо да је председник Републике Александар Вучић много пута у јавности истицао своју блискост са председником Руске Федерације Владимиром Путином, хвалећи се да се са њим лично сусрео 10, 11, 12... пута. Међутим, то самохвалисање је нагло утихнуло у последњих годину дана од избијања украјинске кризе и чак се окренуло у своју супротност - сада председник Републике, ничим изазван, сам јавно истиче како се са Путином није ни чуо ни видео годину дана. О чему се ту заправо ради?

Пише: Бошко ОБрадовић, председник Двери

Увек када је актуелна власт чинила потезе који су ишли у корист западним центрима моћи, када се одрицала српских националних и државних интереса, посебно по питању КиМ, то је покушавала да у јавности прикрије проруским манифестацијама. Тако је повремена проруска реторика служила само да задржи проруски опредељене међу бирачима СНС, којих је велики број, како се они не би определили за неку другу политичку опцију која није толико сервилна према Западу. Јер после загрљаја са Клинтоном и Блером, преко је потребно било ту зависност према Западу камуфлирати изразима љубави према Русији.
 
Међутим, већ дуже време односи између Србије и Русије стоје у место или сада већ назадују. Руско особље српско-руског хуманитарног центра у Нишу није добило дипломатски статус какав имају други представници страних држава у Србији, бројни припремљени међудржавни споразуми стоје непотписани и нератификовани, отказују се војне вежбе са Русијом и Белорусијом, а Белорусији чак уводе и санкције. У Уједињеним нацијама се, од избијања украјинске кризе, у више наврата гласа против интереса Русије. Посебно је драматично да министар спољних послова Ивица Дачић већ месецима одбија сусрет са руским министром спољних послова Сергејем Лавровим, док је нови председник Народне скупштине Републике Србије Владимир Орлић одбио више позива да са парламентарном делегацијом посети Руску Думу. О улози Русије у СБ УН када је у питању очување КиМ у саставу Србије власт више апсолутно и не говори.
 
Уверен сам да Вучићева власт све више окреће леђа Русији и да ствари не иду у добром правцу. Остало је још само да под притиском Запада уведемо санкције Русији па да наши међусобни односи крену једним потпуно погрешним и штетним смером који нас води у то да нас Русија прогласи непријатељском земљом и да угрозимо бројне економске и енергетске облике сарадње, а посебно одбрану КиМ. То што је Западу тренутно важније да наша власт пристане на капитулацију у форми француско-немачког споразума о КиМ, не значи да Запад паралелно неће појачавати и притиске по питању увођења санкција Русији, што већ и видимо ових дана. Сведоци смо и медијских припрема за увођење санкција у форми оптуживања Русије да стоји иза демонстрација у Београду, по НАТО моделу Мила Ђукановића који је својевремено у Црној Гори за сваки отпор власти оптуживао Русију да стоји иза тога. Погрешна политика актуелне власти по оба ова питања представља најважнији спољно-политички изазов пред којим се налазимо у овој години. Све српске патриоте треба да се уједине у још јачем отпору све отворенијим намерама власти да направи ове две кардиналне грешке по интересе српске државе и народа.

Зеленски: Нећемо бранити Бахмут по сваку цену – до последњег војника

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА