Најновије

Чланство Приштине у Савету Европе није на дневном реду ни ове недеље

Комитет министара Савета Европе апликацију тзв. Косова за чланство у тој организацији није уврстио у дневни ред ни овонедељног састанка, који ће бити одржан у среду, изјавила је амбасадор Србије при Савету Европе у Стразбуру Александра Ђуровић.

Савет Европе (Фото: Савет Европе)

- Захтев Приштине није у нацрту дневног реда за наредни састанак, данас подељеном државама чланицама на нивоу амбасадора о којем ће се расправљати у среду - рекла је Ђуровићева за Танјуг.

Она је напоменула и да увијек постоји могућност да се тај захтев уврсти у дневни ред, јер се он утврђује кроз прву тачку, али је изразила уверење да до тога неће доћи.

Захтев тзв. Косова за чланство у Савету Европе није се нашао на дневном реду састанка Комитета министара ни 1. фебруара, јер председавајући, односно амбасадорка Исланда није предложила да се та тачка стави на дневни ред.

Ђуровићева је раније рекла за Танјуг да су 18. јануара имали расправу о том питању када је дошло до изражаја да не постоји јединствен став земаља-чланица и да постоје различити погледи око периода када би захтев Приштине могао да се нађе на дневном реду.

Ђуровићева је тада додала да су се у том периоду од двије недјеље видјеле промјене става неких најзначајнијих земаља, у овом случају земаља Квинте.

Приштина је 12. маја званично аплицирала за чланство у СЕ - највећој организацији која се бави људским правима на старом континенту.

Према правилима Савета Европе, један од критеријума за чланство је да пристанак дају државе-чланице двотрећинском већином.

То би значило да 31 од 46 држава гласа за.

У Савету Европе је 36 земаља-чланица које су признале једнострано проглашену независност тзв. Косова.

Извор: sputnikportal.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА