Најновије

РУСИ МЕЊАЈУ ТАКТИКУ У БАХМУТУ! Украјински војник открива: Окрутно је, али им је успело!

Припадници групе Вагнер шаљу затовренике да гину на линијама фронта само да би руским снагама дали стратешку предност, рекао је за BBC украјински војник стациониран у источном Доњецком региону.

Фото: Принтскрин

Више од седам месеци, украјински војници се боре против руских трупа у Бахмуту, граду на истоку Украјине за који стручњаци кажу да има малу стратешку вредност, али да обе стране плаћају велику цену у животима за њега.

Украјински борци су за BBC, који је интервјуисао трупе прошле недеље у Бахмуту, рекли да су, иако су месецима били у стању да одбију налете непријатељских снага, руске стратегије еволуирале.

Један такав потез укључивао је коришћење затвореника за привлачење непријатељске ватре и откривање њихове локације.

- Они уче, постају паметнији и то ме стварно излуђује - рекао је за BBC украјински војник који носи име Патуљак.

- Пошаљу групу - пет морона доведених из затвора. Упуцани су, али непријатељ види где сте, обилази и ви сте окружени с леђа“

Било је већ извештаја у којима се каже да руске снаге користе заробљенике да повећају број својих трупа. Олександр Даниљук, главни украјински војни саветник, рекао је у децембру да Вагнер група шаље заробљенике на линију фронта у Бахмуту да их убијају у борбама.

- Они су, не могу да кажем неустрашиви, али немају много шта да изгубе. Дакле, они стално нападају и имају огромне жртве - рекао је Даниљук.

Један затвореник на Уралу рекао је за Медузу, независни руски медиј, да је више од 1.000 осуђеника прихватило позив Вагнер групе за регрутацију. Тај број се до децембра смањио на само 340, рекао је он.

Оснивач Вагнер групе Јевгениј Пригожин изјавио је у фебруару да је његова организација "потпуно" престала да регрутује затворенике.

Патуљак, украјински војник, рекао је за Би-Би-Си да се Вагнерова употреба затвореника и даље показује као ефикасна стратегија у Бахмуту.

- Бићу искрен. То је генијално. Окрутна, неморална, али ефикасна тактика. Успело је. И још увек функционише у Бахмуту - рекао је он за BCC.

Поцрнеле крстове Кијево-Печерске лавре погледајте ОВДЕ.

Извор: Информер

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА