Најновије

УБРЗАЊЕ: Кијев жели магацине Придњестровља, трешће се Молдавија! (ВИДЕО)

Тежиште дејства руске војске није само на Доњецкој, већ и ослобађању делова Херсонске и Запорошке обалсти, а вероватно, ако се рат настави, желе да пређу у офанзивна дејства према њима стратешким областима, ка Одеси и Николајевској области. Посебно ако буду са Запада притискали да Украјинци иду ка Придњестровљу, ка познатом магацину артиљеријске муниције из доба СССР-а који би по њима обезбедио значајне резерве за наредне борбе, изјавио др Митар Ковач, генерал у пензији и професор на Војној академији, гостујући у емисији Луча канала Прави одогвор. . 

Фото: Јутјуб

Он је навео да би такав развој догађаја убрзао потребу руске војске „да што пре решава тај простор Одеске области и спајање са Придњестровљем“. 

- То је опасан регион, постоје индиције да је 15-20.000 украјинских војника усмерено ка Придњестровљу. А сами магацини су веома близу границе. Ако су ти магацини минирани, постоје подаци да би експлозија све те муниције изазвала земљотрес од 7 до 7,5 степени Рихтерове скале – упозорио је генерал Ковач.

Он је изнео податке о стању у Бахмуту, рекавши да, иако је украјинска војска порушила мостове на Бахмутовки, Руси су поставили мостобран и прелазе на западну страну града. 

- Како се смањује простор града Бахмута, на мањем простору концентрација ватре је већа и губици се нажалост повећавају и биће повећаног заробљавања – казао је он.

Говорећи о Косову и Метохији, рекао је да је најновији споразум који је ова власт усмено прихватила „од почетка до краја суштинско признање Косова и Метохије као самосталне државе“.

- Веома је лицеменрно и лажно и подло када наши политичари говоре на начин да никада неће признати Косово и Метохију и да никада неће дати сагласност на чланство у УН. Доношење овог споразума јесте у функцији чланства такозвне државе Косово у свим регионалним и међународним организацијама, где Србија неће моћи да лобира против, нити да каже у Уједињеним нацијама да се ради супротно вољи Србије или српског народа – нагласио је он.

Ковач је приметио да је „цела ова ујдурма око споразума покрнута од Америка, преко Француске и Немачке, а инструментализована преко Европске Уније ради нашег лажног пута у ЕУ“, а све то, како је истакао, „како би се створили услови за чланство лажне државе у НАТО пакт“. 

- И мора народ да зна, суштина овог споразума јесте чланство Косова у НАТО пакту. Ако дође до потписивања, први наредни корак је захтев за чланство у НАТО пакту. А ми смо им овим споразумом дали сагласност – указао је генерал. 

Ковач је рекао да се „народ не продаје за шаку брашна и ЕУ перспективе“.

Упитан да ли ће српски генерали и официри послати писмо председнику Вучићу, слично оном како су то урадили генерали и официри Француске, када су послали писмо Емануелу Макрону 2021. године сматрајући да је држава угрожена, одговорио је да верује да ће часни официри упозорити власт. 

- Народ се постепено буди. Верујем да ће се официри понети часно и скренути пажњу руководству државе да се не игра с оним што није за игру – нагласио је Ковач. 

Он је рекао да ова власт “шири дефетизам“, а нека нова власт ће имати пред собом Резолуцију 1244 и заступати интересе Србије. 

Детаљније о свему можете погледати у емисији на каналу Прави одговор. 

ЈОШ ЈЕДНА ЗЕМЉА ШАЉЕ АВИОНЕ УКРАЈИНИ: Чланица НАТО донела одлуку, огласио се премијер

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА