Најновије

КИЈЕВ ПРИЗНАО ПОРАЗ У БАХМУТУ?! "Украјинске снаге могле би стратешки да одустану"

Украјинске снаге у граду Артјомовску (БАХУМТ) можда размишљају о повлачењу, рекао је економски саветник председника Владимира Зеленског у интервјуу за Си-Ен-Ен у уторак.

Фото: Принтскрин

Русија окружује стратешки важан Артјомовск, а кијевске снаге одмеравају своје могуц́ности, каже Александар Родњански

Александар Родњански је изјавио да Русија покушава да опколи Артјомовск (у Украјини се зове Бахмут) користец́и најбоље трупе приватне војне компаније Вагнер. Рекао је Иси Соарешу из ЦНН-а да ц́е се кијевске снаге повуц́и или „стратешки одустати од“ града „ако верују да су трошкови његовог држања вец́и од користи“. Родњански је додао да ц́е украјинска војска „очигледно размотрити све опције“.

„До сада су држали град, али, ако буде потребно, стратешки ц́е се повуц́и – јер нец́емо жртвовати све наше људе само за ништа“, тврди саветник председника, тврдец́и да је то на крају било на војсци да одлучи да ли је и када потребно повлачење.

Родњански је изјавио да је регион западно од града био утврђен и да ако се кијевске снаге повуку из Артјомовска, руске трупе нец́е моц́и брзо да напредују. „Немојте погрешити, наше контраофанзиве ц́е ускоро бити иза угла“, инсистирао је он.

Артјомовск је део украјинске одбрамбене линије од 70 км која је настала откако је Кијев започео борбе у Донбасу 2014. Русија полаже суверенитет над градом заједно са остатком Доњецке Народне Републике.

У вишемесечној кампањи, руске снаге, пре свега припадници Вагнера, систематски су заузимале насеља око града и сада су Артјомовск опколили са севера, југа и истока.

ЦНН је такође разговарао са украјинским војником који је желео да остане анониман и који је ситуацију у Артјомовску описао као „много гору него што је званично објављено“. „Требало би да званичним извештајима додамо још 100% потешкоц́а. У свим правцима. Нарочито у северном правцу где су [Руси] направили највец́и напредак“, рекао је он.

Заменица украјинског министра одбране Ана Маљар изјавила је у уторак да се шаље још појачања у стратешки витални град. То је у среду потврдио шеф Вагнера Јевгениј Пригожин, који је рекао да је Кијев послао десетине хиљада својих најбољих бораца у Артјомовск. „Они пружају жесток отпор. Крвопролиц́е битака се повец́ава сваким даном“, рекао је Пригожин.

У међувремену, западни присталице Кијева су наводно позвале Зеленског да смањи своје губитке и да се повуче. Украјински председник је раније изјавио да „нико нец́е предати Бахмут“, али је недавно променио мелодију након што су кијевске снаге претрпеле значајне губитке. Украјински лидер сада тврди да ц́е град бити одржан „док буде разумно“ да се то учини.

Вапај команданта из Бахмута погледајте ОВДЕ.

Извор: Ало

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА