Најновије

ДАЧИЋ: Нема преласка "црвених линија"

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић данас је у Бриселу говорећи о недавном договору на дијалогу Београда и Приштине у Охриду и тумачењима појединих званичника са Запада да је обавезујући, рекао да нема признања Косова од Србије, нити пристанка на нешто што би било изван њених "црвених линија".

Ивица Дачић (Фото: Јутјуб)

- Овај договор је веома значајан јер је део нашег свеукупног напора у нормализацији односа са Приштином и само је то. Ми смо веома пажљиви у формулацијама и сагласили смо се да желимо нормализацију. У том смислу је овај договор добар и може да допринесе нормализацији, смањивању тензија, ако га се сви буду придржавали - рекао је Дачић.

Дачић је навео да у самом тексту договора пише да стране различито мисле о статусним питањима.

- Какво онда признање? Ми смо сагласни да имплементирамо оно што што смо се договорили до наших црвених линија. Нема међусобног признање, нема признања Косова, нити чланства Косова у УН - поновио је Дачић.

Он је истакао да је Србија успела да заштити своје државне и националне интересе, а да је договор из Охрида важан имплус за европске интеграције, као и да је Заједница српских општина постати део правног система ЕУ, и биће обавезујућа за Приштину.

- Веома је битно да се зна да је ово договор о даљим корацима у нормализацији односа, а не о статусним питањима. Очекујемо да Приштина испуњава своје обавезе, нисмо баш уверени да ће тако да буде, али ми ћемо се и даље понашати у доброј вољи -рекао је Дачић.

Извор: СРНА

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА