Најновије

ЕСКОБАР: Договор у Охриду правно обавезујући

Специјални изасланик Стејт департмента за Западни Балкан Габријел Ескобар изјавио је данас да је договор постигнут у Охриду пре два дана корак ка нормализацији односа између Београда и Приштине, као и да је правно обавезујући, иако није потписан.

Габријел Ескобар (Фото: Јутјуб)

Он је на онлајн конференцији за медије истакао да је требало много храбрости и визије председника Србије Александра Вучића и премијера привремених институција Аљбина Куртија да се дође до тога.

"Овај споразум је правно обавезујући за обе стране. Иако није потписан, то је споразум у сваком смислу", рекао је он и прецизирао да то значи у сваком смислу.

Према његовим речима, високи представник ЕУ Жозеп Борељ је јасно ставио до знања да су се стране обавезале и да ће се спровођење договора одразити на европски пут обе стране.

"Споразум је пут ка помирењу Србије и Косова. Важно је да појаснимо како ће две стране наставити даље. Имплементација мора одмах да почне и обе стране ће имати бенефите од тога. Сматрам да су најважније евроатлантске интеграције. Напредоваћемо само ако споразум што пре почне да се примењује", рекао је он.

Како је истакао, Србија мора да ради на кључним елементима анекса.

"За обе стране је важно да се све преостало из Бриселског споразума примени. То се од обе стране очекује. Наставићемо даље да радимо са обе стране и нашим партнерима", рекао је он.

На питање да ли се на састанку у Охриду разговарало о чланству КиМ у међународним организацијама, он је казао да не може то да каже, али да се разговарало о свему што стоји у европском предлогу.

Ескобар је додао да је општа ствар да је ЕУ пут и КиМ и Србије условљен имплементацијом споразума о нормализацији односа, а да ће ЕУ помно пратити процес, како споразум не би само био прихваћен, већ и како би се створила позитивна дугорочна сарадња КиМ и Србије.

"Русија жели да отежа имплементацију споразума и да успори евроатланске интеграције"

Према његовим речима, то што је самит организован у Охриду јесте велики показатељ да Северна Македонија ради на свом европском путу.

Он каже да идеја о формирању ЗСО не зависи од ЕУ већ од КиМ, као и да у интересу треба да буде бољитак људи који живе тамо, али да се не крши уставност тзв. Косова.

"Имплементација споразума се очекује одмах, дијалог ће се наставити јер желимо да план о нормализацији успе. Желимо интеракцију две земље, да се обе брзо крећу ка евроатлантским интеграцијама", закључио је Ескобар и додао да самит на Охриду није био о међусобном признању већ како би се нашло мирно решење за помирење у региону.

Говорећи о утицају Русије на десничарске покрете у Србији, Ескобар је рекао како нема доказа, али да се зна да Русија преко медија и друштвених мрежа покушава да учествује у наративима десничарских организација, који би да успоре евроатланске интеграције.

"Верујемо да Русија жели да отежа имплементацију споразума, али ово је локалан проблем и решење мора бити локално, а решење је регионално помирење", рекао је Ескобар и објаснио како Русија на самиту није била присутна, ни поменута.

Борељ: Договор из Охрида биће интегрални део европског пута Србије и Косова

Високи представник за спољну и безбедносну политику ЕУ Жозеп Борељ изјавио је данас да ће договор постигнут у Охриду бити интегрални део европског пута Србије и тзв. Косова.

После дугих разговора од 12 сати успели смо да нађемо договор који ће бити интегрални део европског пута Косова и Србије", рекао је Борељ долазећи на састанак министара спољних послова ЕУ који се данас одржава у Бриселу.

Додао је да ће документ бити део преговарачких поглавља Уније са Србијом, као и да ће бити део услова које треба да испуни Приштина.

"Дакле, сада је то нешто обавезујуце и морацемо пажљиво да пратимо имплементацију. Обе стране су се сложиле и обавезале да то ураде, па хајде да пажљиво посматрамо како це се то догодити", рекао је Борељ.

Борељ је у суботу у Охриду, где је одржан састанак у оквиру дијалога Београда и Приштине, најавио да ће данас известити министре о разговорима који су вођени у Охриду и да ће исто учинити у четвртак и петак на самиту шефова држава и влада Европске уније.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА