Најновије

Уганда донела закон о забрани идентификовања као ЛГБТ

Парламент Уганде у уторак је донео закон који криминализује идентификовање као припадник ЛГБТQ популације, дајући властима широка овлашћења над Уганђанима који су већ суочени са законском дискриминацијом и нападима на улици.

Више од 30 афричких земаља, укључујући Уганду, већ забрањују истополне односе. Али нови закон је први који забрањује једноставно идентификовање као лезбиеке, гејеви, бисексуалне, трансродне и qуеер особе, тврде у организацији за људска права Human Rights Watch.

Присталице новог закона кажу да је потребно казнити шири низ ЛГБТQ активности, за које кажу да прете традиционалним вредностима у конзервативној и религиозној источноафричкој земљи.

Осим истополних односа, закон забрањује подстицање на хомосексуалност и упуштање у хомосексуалне односе.

За кршење закона следе оштре казне које укључују смрт за такозвану тешку хомосексуалност и доживотни затвор за хомосексуалне односе. Тешка хомосексуалност укључује хомосексуалне односе с особама млађим од 18 година или када је починилац позитиван на ХИВ.

„Наш створитељ Бог је срећан (због) онога што се догађа… Подржавам предлог закона за заштиту будућности наше деце“, рекао је заступник Давид Бахати током расправе о предлогу закона.

„Овде се ради о суверенитету наше нације, нико нас не сме уцењивати, нико нас не сме застрашивати.“

Закон ће бити послат председнику Yоwерију Мусевенију на потписивање. Мусевени није коментарисао тренутни предлог, али се дуго противио ЛГБТQ правима и 2013. је потписао закон против ЛГБТQ који су западне земље осудиле пре него што га је домаћи суд одбацио због процедуралних разлога.

Последњих недеља власти Уганде су ухватиле ЛГБТQ особе након што су верски вође и политичари тврдили да су поједини студенти регрутовани у хомосексуалност у школама.

Овог месеца власти су ухапсиле средњошколску професорку у Јињи, источној регији Уганде, због оптужби за „навођење младих девојака на неприродно практиковање секса“. Након тога је оптужена за изразито непримерено понашање и у затвору чека суђење.

Полиција је у понедељак саопштила да је ухапсила шест особа оптужених за вођење мреже која је била „активно укључена у навођење дечака на содомију“.

Украјинци у контаудару на север Бахмута: "Вагнер" напада са југа - тотално уништење града (МАПА)

Извор: Н1

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА