Најновије

БОЦАН-ХАРЧЕНКО: Запад жели да заташка причу о последицама НАТО агресије по грађане Србије

Запад жели да заташка тему радиоактивног зрачења и његовог ефекта на здравље људи, оценио је данас амбасадор Руске Федерације у Београду Александар Боцан-Харченко, коментаришући НАТО агресију на Србију и подсећајући да је Североатлантска алијанса тада први пут употребила муницију са осиромашеним уранијумом.

Александар Боцан-Харченко (Фото: Амбасада Русије у Београду)

Руска страна је веома активно сарађивала са Београдом у покушају да се осветле све последице које је ова муниција имала по грађане Србије, рекао је руски амбасадор у интервјуу за телевизију „Звезда“, али ови напори нису наишли на одобрење на Западу.

„Активно смо помагали Србима по овом питању и проучавању последица. Помагали смо им и у томе да узбуркају јавност, али западњаци су се противили томе, као што то настављају и сада врло активно да раде. Они желе да комплетно заташкају тему НАТО агресије и њених последица“, објаснио је Боцан-Харченко.

Ипак, како је рекао, Срби немају никакве сумње у штетне последице радиоактивне муниције која је бацана на њихову територију и народ деведесетих година.

„Постоје врло конкретни подаци, вршена су истраживања. Од тада (НАТО агресије) је прошло четврт века“, поручио је амбасадор и додао да је врло тешко наћи убедљивије доказе од оних које је прикупила српска страна, а који се тичу последица коришћења муниције са осиромашеним уранијумом.

Подсетио је да је примећен експоненцијалан раст броја онколошких болесника који су живели управо у местима на које је бацана ова опасна муниција. Сва истраживања указују на то да је узрок њиховог оболевања висока радиоактивност, нагласио је амбасадор.

Дипломата је прокоментарисао чињеницу да се Лондон, судећи према изјави заменице британског министра одбране Анабел Голди, спрема да сличну муницију испоручи Кијеву. Рекао је да то показује да Енглези не маре за Украјинце.

Извор: ИН4С

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА