Најновије

ЗАХАРОВА: Бомбардовање Југославије – срамота НАТО која се не може опрати

Сутра у Русији, па и у целом свету сви који знају историју, ко извлачи правилне закључке, сетиће се трагичног датума – 24. марта 1999. године, када је почела агресија НАТО-а која је донела много туге, страдања српском народу, а самој Алијанси срамоту ратних злочина који се не могу опрати.

Марија Захарова (Илустрација: МСП Русије/Јутјуб)

„САД и њихови савезници су варварски бомбардовали суверену Југославију. Под циничним изговором хуманитарне интервенције 78 дана авијација и флота НАТО-а су бомбардовали цивилне градове, уништавали цивилну инфраструктуру, стамбене квартове, болнице, школе, мостове, путнички транспорт, колоне избеглица. Било је испаљено више од 2.000 ракета, бачено 14.000 бомби и друге муниције, између осталог и оне која садржи осиромашени уранијум. Исти тај који Британија сматра својим стандардом“, рекла је Захарова.

Тај осиромашени уранијум који је био бачен на Југославију заразио је велику територију, довео до великог раста болести међу становништвом, па и међу страним војницима на Косову.

„Такозвани западни миротворци нису никога штедели, од њихових руку погинуло је на стотине припадника снага безбедности, више од 2.000 цивила, укључујући 88 деце“, истакла је она.

„Оцена не може бити другачија: Извршен је акт агресије, погажени су принципи међународног права, проглашено је безакоње законом. При том, када и где треба употребити силу само Вашингтон може да одлучи. Он претендује на улогу највише инстанце супротно свим законским и моралним основама, осим дрскости, грубости и апсолутне некажњивости“, истакла је портпаролка МИП-а.

Ипак, како тврди Захарова, Запад још није у потпуности схватио све последице ове агресије по међународну и европску архитектуру безбедности.

„Тамо су убеђени (или се бар праве) да су се током НАТО агресије на Србију борили за слободу и демократију, покушавајући да учине услугу човечанству, а заправо су довели до великог броја људских жртава и масовног уништења, за које још нико није одговарао. Нико није одговарао за очевидне злочине“, закључила је Захарова, преноси Спутњик.

Извор: ИН4С

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА