Најновије

РУСИ МЕЉУ СВЕ: Њих 300.000 чека знак за дубоки продор

Сарадња Кине и Русије интензивна је и није од јуче, већ траје две деценије. Посета кинеског председника Си Ђинпинга, када је руском колеги Владимиру Путину приликом поздрављања рекао да ће ти њихови договори променити слику света за наредних 100 година, то су крупне речи. Нисмо очекивали да ћемо то пред камарама да чујемо, изјавио је др Срђан Перишић, професор геополитике, приликом гостовања у емисији Луча на каналу Прави одговор. 

Перишић, који је заврпио и Војнну академију, говорио је и о стању на фронту, рекавши да је Украјина 20 додатних батаљона бацила на одбрану Бахмута, што значи између 50.000 и 70.000 људи. Међутим, према његовим речима, то су војници обучавани пар недеља, до највише месец дана, и број погинулих на том делу фронта је 11 до 15 пута већи него на руској страни.

- То је једино што је преостало, да се убацује жива сила, или у Бахмут или у Северск и Авдејевку. На свим тим правцима кијевски режим, односно НАТО, убацује живу силу. Многи су се предали на руску страну. Западни подаци говоре да је 80.000 заробљених и они не желе да се врате на украјинску страну – открива сагворониг Правог одговора. 

Он је рекао да је Русија са 320.000 новомибилисаних учврстила позиције, да не би било изненађења, али они нису ангажовани на самом фронту. 

- У том појасу Доњецка НАТО је направио три линије, и прва линија је пала прошле године. То је линија Лисичанск и Северодоњецк. Друга линија је Соледар и Бахмут, Соледар је пао. А трећа линије је Славјанск, Краматорск и до Константиновке – објашњава он. 

Како је навео, Русија својим артиљеријско ракетним јединицама „меље сву мобилизацију која долази из централног дела Украјине“. 
- При томе се Русија не покреће много напред, али помера се по километар-два. Одлучили су се на ту тактику. А према неким британским изворима, у дубини руске територије постоји 300.000 војника који чегају погодан моменат да изврше „уклињавање“ – казао је Перишић. 
Он сматра да ће те јединице извршити Дубоки продор када падне Друга линија. Он открива шта значи тај „Дубоки продор“ и открива тактику за Славјанск и Краматорск, која ће по његовом мишљењу бити другачија него што је то било досад.  

Говорећи о Косову и Метохији, он је рекао да Србија већ дуже од сто година нема геополитику, односно, нема људе од утицаја који геополитички размишљају, а како је навео, то су кроз историју били: Свети Сава, Свети Петар Цетињски, Карађорђе, Илија Гарашанин и Милован Миловановић Балачко. Управо то је и тема којом се бави његова недавно изашла књига „Геополитика и Срби“. 

- Последњи је био Милован Миловановић Балачко, који је био министар спољних послова Краљевине Србије, и 1912. године је умро под неразјашњеним околностима, на чудан начин, у 49. години живота. Он је геополитички размишљао и био прави геополитичар. Од тада од његове смрти, 111 година Срби немају своју геополитику и немају геополитичара који би водио Србе – упозорио је Перишић. 

Према његовим речима, још у том времену Србији је био привлачан Запад, јер су видели то материјално богатство. 

- И видели су да Хрвати имају везе са Западом, па су мислили да ће ако створе заједничку државу са Хрватима, преко њих доспети на Запад. Балачко је то увидео и опомињао и Карађорђевића и Пашића: „Немојте стварати државу са Хрватима“. Исто је говорио и руски министар спољних послова Сергеј Сазонов: „Немојте с римокатолицима, уништиће ту вашу нову државу“. Јер Руси имају своје искуство са Пољацима. И данас опомиње Русија: „Немојте са Западом, сачекајте нове геополитичке промене“. Исто се дешава. Ми опет хоћемо на Запад. А Запад не жели српску државу већ нас гура у неке шире интеграције са Албанцима - Западни балкан, мини Шенген, отворени Балкан, где желе да нас држе под контролом. У Југославији су нас под контролом држали Хрвати, сада Албанци – увиђа професор геополитике.

 Перишић напомиње да је амерички циљ по питању Косова и Метохије да „персонализују разговоре“. 

- И они су у томе успели. То су радили свих ових 30 година, са било којим српским преговарачем. Још од Радована Караџића и Слободана Милошевића. И сви су на крају тога преварени. Али сви. И Караџић је више пута преварен. И Милошевић је преварен, на крају је и страдао. Преварен је и Зоран Ђинђић. И Војислав Коштуница је слаган и преварен, па се на крају тек освестио, али је било касно за њега у политичком смислу. Преварен је и Борис Тадић. И сад варају Александра Вучића – набројао је Перишић. 

Како је констатовао, Запад искључиво воде разговоре с Вучићем као шефом државе и на тај начин те разговоре „персонализује“. 
- И ти Бриселски споразуми из 2013. и 2015. године, који су штетни били, али постоји неки моменат, тај ЗСО, и ту су преварили Србију, односно председника Вучића. И Милорад Додик је више пута преварен у Републици Српској, али он је тога свестан и не жели више да буде преварен. И зато је прекинуо с њима, са америчком и британскком амбасадом у Сарајеву – казао је Перишић. 

Детаљније о свему можете сазнати у емисији на каналу Прави одговор.

Језиве бројке украјинских губитака у Бахмуту, након пада индустријске зоне кијевске снаге у безизлазној ситуацији (МАПА)

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА