Најновије

ДАН "Д" У КИЈЕВСКО-ПЕЧЕРСКОЈ ЛАВРИ, УЛТИМАТУМ МОНАСИМА ИСТИЧЕ! Стотине верника стигло у светињу, огласио се руски патријарх (ВИДЕО)

На стотине верника окупило се од раног јутра на молитви у Кијевско-печерској лаври коју, према одлуци власти у Кијеву, монаси канонске Украјинске православне цркве треба данас да напусте.

"Кијевско-печерска лавра у овом тренутку: од раног јутра на стотине верника Украјинске православне цркве окупило се на молитви", наводи се у поруци УПЦ на Телеграму.

Подсетимо, Национални историјски споменик „Кијевско-печерска лавра“ наложио је монасима канонске Украјинске православне цркве (УПЦ) да напусте манастир до 29. марта. Како је саопштено, од овог датума престаје да важи уговор о закупу закључен 2013. године, па монаси морају да напусте све просторије које су им предате.

Намесник манастира митрополит Павел (Лебед) у видео-обраћању украјинском председнику Владимиру Зеленском поручио је да монаси одбијају да се иселе. Митрополит запорошко-мелитопољски Лука објавио је штрајк глађу поводом прогона монаха из Лавре.

Патријарх московски и целе Русије Кирил изјавио да је налог власти монасима да напусте лавру "монструозан чин". И папа Фрања је изразио забринутост због ситуације са Кијевско-печерском лавром, те је позвао "стране које су укључене у рат да поштују света места".

Подршку Украјинској православној цркви изразио је и патријарх антиохијски и целог Истока Јован X, док је католикос-патријарх целе Грузије Илија ИИ упутио писмо цариградском патријарху Вартоломеју у којем га је замолио да "помогне у ублажавању тензија" у циљу "стварања услова за миран суживот цркава и међусобног зближавања".

Синод Белоруске православне цркве позвао је светску заједницу да активно стане у заштиту канонског православља у Украјини, а против прогона УПЦ и Кијевско-печерске лавре су и друге православне цркве, укључујући СПЦ.

Извор: Спутник

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА