Најновије

КОРАК ДО ХАРКОВА! ИЗНУРИВАЊЕ: Кијев увучен у руску игру, све карте бацио на одбрану Бахмута! (ВИДЕО)

Украјина нема капацитета да добије овај сукоб, осим ако западне силе не би пресвукле дивизије и дивизије своје војске и тукле се на терену, изјавио је доктор Драган Петровић, научни саветник и аналитичар, гостујући у емисији Луча на каналу Прави одговор.

Драган Петровић (Фото: ХелмКаст)

Украјина нема капацитета да добије овај сукоб, осим ако западне силе не би пресвукле дивизије и дивизије своје војске и тукле се на терену, изјавио је доктор Драган Петровић, научни саветник и аналитичар, гостујући у емисији Луча на каналу Прави одговор.

Он је казао да је Украјина увучена у руску игру и да је сада „све карте бацила на одбрану Бахмута“, чији су, како је рекао, источни део Руси већ зазели.

Говорећи о бици код Угљедара, он је навео да су још 10. фебруара руске оклопне колоне ушле у тај град, и да су делимично уништене.

- И Русија је половином фебруара ту ангажовала врло јаку 155. пацифичку бригаду маринаца, елитне снаге са далеког истока. А са друге стране Украјинци држе 72. елитну бригаду. Међутим, руска страна је успела западно и источно од града да напредује, и поред јужног успела је да уђе у источни део који се зове Никољска Дача. То показује колико су жестоке борбе за сваку кућу – истакао је Петровић.

Он је навео да су код Купјанска ангажовани руски падобранци, док су јединице Вагнера распоређене у бахмутском делу. Како је рекао, губици Украјинце приморавају да убацују све неквалитетније снаге.

- То би могло да одлучи сукоб у следећим месецима, мада они побољшавају квалитет обукама одређених јединица у Великој Британији и Пољској. Ово полако личи на рат изнуривања – оценио је он.

По питању Косова и Метохије, Петровић је закључио да смо ми „жртве геополитичких игара великих сила“.

- Јасно је да у овој ситуацији са предоминантним англо-америчким фактором, немамо чему да се надамо. И нама је шанса успех Русије, који је врло, врло известан – истакао је он, а затим наставио:

- Нама је Вучић нанео страховити ударац по питању КиМ од 2013. године са Бриселским споразумом, јер је северни део Косова где фактички нема Албанаца, дотад и даље био под контролом Републике Србије. Александар Вучић је овај део Косова довео у шапе шиптарске квазивласти из Приштине. А на овај сада начин жели да га се одрекнемо за сва времена, или можда не жели, али га невољно или пасивно прихвата – изрекао је Петровић оптужбе против председника.

Он је упозорио, да ако прихватимо тај план, „такозвани европски, а заправо амерички“, то би било, како је казао, „одрицање наше државе од КиМ, дефакто и делимично де јуре“.

- Пет земаља ЕУ које не признају Косово би ово прихватиле. Ми ово не смемо да прихватимо – оценио је он.

Као додатан проблем навео је што не постоји потписивање, већ имплементација и пасивно саглашавање са оваквим споразумом.

Велики број детаља о стању на фронту чека вас ако погледате емисију на каналу Прави одговор.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА