Најновије

РАКОВИЋ: Меморијални центри јасеновачким жртвама – дуг према прецима

Историчар Александар Раковић оцијенио је за да градња меморијалних центара посвећених јасеновачким жртвама, коју ће заједнички реализовати Србија и Република Српска, представља дуг према прецима који су страдали због тога што су били Срби православне вере и што су писали ћирилицом.

Александар Раковић (Фото: Медија центар Београд)

Раковић је за Срну указао да ће садашње генерације Срба његовати сећање које ће преносити будућим поколењима да не забораве шта се дешавало прецима у Првом и Другом светском рату и другим сукобима.

Он је навео да сваки озбиљан народ његује сећање на жртве својих предака.

– Жао ми је што до реализације овог циља није дошло раније, али никад није касно. Зато подржавам одлуке Србије и Републике Српске да се приступи изградњи спомен-места у Београду и Доњој Градини – изјавио је Раковић.

Одговарајући на питање како ће градња два меморијална центра посвећена жртвама Независне Државе Хрватске утицати на ревизионисте у региону који умањују размере злочина у Јасеновцу и број страдалих, Раковић је оцијенио да онима који су злонамерни када је у питању српско страдање спомен-место у Доњој Градини и Београду неће значити много.

– Овај пројекат превасходно значи сећање на српско страдање и пружиће сазнање и информације добронамернима о томе шта се дешавало, док ће злонамерни и даље да релативизују и минимизују српске жртве. Међутим, наша аргументација према непристрасној и научној стручној јавности биће убедљивија када добијемо те меморијалне комплексе – објаснио је Раковић.

Он је подсетио да су подаци о страдању Срба, Јевреја и Рома добро познате у науци, али да су злонамерни у политичком контексту злоупотребљавали и Јасеновац и остала места страдања српског народа.

– Они су то злоупотребљавали за своје политичке интересе, а посебно Хрвати. Зато ти меморијални комплекси треба да служе као потврда страдања стручној јавности, научној јавности и свима који су добронамерни. Што се ових недобронамерних тиче, њихова перцепција се овим неће променити – навео је Раковић.

Према његовој оцени, чак може да се догоди и да они отварање меморијалних центара у Доњој Градини и у Београду схвате као некакво „бацање рукавице у лице“ и да наставе са том својом праксом ревизионизма, односно фалсификовања.

– Према томе, само отварање меморијалних комплекса је суштински битно, али се напори који треба да служе за осветљавање тих догађаја настављају и наставиће се и током читавог 21. века – истакао је Раковић.

Влада Србије у четвртак, 27. априла, усвојила је закључак којим је одлучено да заједно са Републиком Српском изгради два меморијална центра посвећена јасеновачким жртвама.

Предложено је да се меморијални центри изграде у Доњој Градини, као месту страдања на којем су спровођење егзекуције, злостављање заточеника и заробљеника логора Јасеновац, и у Београду као главном граду Србије, чиме би се обезбедило трајно сећање на жртве геноцида и страдање у Другом светском рату, саопштено је након седнице Владе.

Извор: РТРС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА