Најновије

ВОЈСКА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ ЖИВИ: Биће обележена и слављена и у будућности

У Бањалуци је данас обележен Дан Војске Републике Српске и Трећег пешадијског пука, а председник Српске Милорад Додик је поручио да је овај датум веома важан у историји српског народа.

ВРС (Фото: Јутјуб)

"Веома важан датум у историји српског народа - 12. мај 1992. године када је формирана ВРС као оружани, одбрамбени израз борбе за слободу нашег народа на овим просторима. Војска која је била народна, слободарска, патриотска, антифашистичка и војска која није починила злочине и часно се борила за слободу овог народа", истакао је Додик.

Изразивши жаљење због укидање Војске Републике Српске, Додик је поручио да је то био лош датум у историји српског народа у БиХ.

"Жао нам је и криво због укидања ВРС. То је лош датум у историји нашег народа", навео је председник Републике Српске.

Он је рекао да Трећи пешадијски пук негује и баштини традицију ВРС.

"Војска Републике Српске је народна, живи у народу и остаће она која ће бити обележена и слављена и у будућности. Част свим страдалим припадницима ВРС-а за слободу српског народа", навео је Додик, пренела је РТРС.

Одлуку о формирању Војске Републике Српске Скупштина српског народа у БиХ донела је на заседању у Бањалуци 12. маја 1992. године.

Током Одбрамбено-отаџбинског рата, 210 хиљада бораца бранило је и одбранило Републику Српску од којих је 23. 801 припадник положио живот у темеље Српске, док их је 40.000 рањено.

Војно наслеђе и идентитет Војске Републике Српске негује Трећи пешадијски (Република Српска) пук.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА