Најновије

ИЗДАЈА: Пашињан признаје Нагорно-Карабах као део Азербејџана и повлачи Јерменију из ОДКБ

Јерменија је спремна да призна Нагорно-Карабах као део Азербејџана, под условом да се обезбеди безбедност јерменског становништва у региону, изјавио је премијер Јерменије Никол Пашињан на конференцији за новинаре 22. маја.

Јерменски војник (Фото: Јутјуб)

Он се нада да ће у блиској будућности бити потписан мировни споразум са Азербејџаном, Јереван је спреман да разговара о питању демилитаризације јерменско-азербејџанске границе, рекао је Пашињан.

„Јерменија остаје посвећена мировној агенди у региону. Надамо се да ћемо се у блиској будућности договорити око текста мировног уговора и да ћемо моћи да га потпишемо...

Огледало повлачење трупа са границе, по нашем мишљењу, послужиће да се обезбеди стабилност.

Реципрочно повлачење трупа Јерменије и Азербејџана треба да се изврши у складу са мапама које је 1975. године одобрио Генералштаб СССР-а“, прецизирао је јерменски премијер.

Пашињан је рекао и да би Јереван могао да одлучи да се повуче из Организације договора о колективној безбедности (ОДКБ) ако сматра да је ово удружење неспособна структура.

„Ако Јерменија де јуре одлучи да се повуче из ОДКБ, онда ће се то догодити након што Јерменија региструје да је ОДКБ напустила Јерменију. Таква агенда постоји ако ОДКБ постане неактивна организација. Тада ћемо морати да решавамо сопствене безбедносне проблеме“, објаснио је Пашињан.

Подсећамо, Нагорно-Карабах (јерм. Арцах) је јерменска енклава која се одлуком овјетских власти налази у Азербејџану, а са матицом Јерменијом је повезана уским Лачинским коридором. Тензије и оружани сукоби у том региону су започети 1988. године, а данас се догађају повремене оружане провокације.

Јерменска опозиција је оптужила премијера Пашињана за велеиздају због губитка тог региона и масовног одласка са тог подручја где Јерменски народ живи од II века пре нове ере.

Појављивање генерала Залужног у јавности погледајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА