Најновије

ЗАХАРОВА: Вежбе НАТО-а на Kосову антисрпска провокација

Портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова изјавила је да су активности НАТО-а на Балкану иницијално усмерене на нарушавање међународног поретка, одговарајући тако на питање да прокоментарише вежбе НАТО-а на Kосову "Дифендер 2023", преноси РТ.

Марија Захарова (Илустрација: mid.ru/Правда)

"Ове активности немају ништа заједничко са вредностима које декларише НАТО - са слободом и демократијом. Правећи се да лажно јачају регионалну безбедност САД, као и њихови савезници намерно подривају стабилност у том делу Европе, продубљују линије које доводе до раздвајања и, једноставно, све више гурају становништво у једно стање нервозе због наметнутих спољашњих претњи", навела је.

Захарова је нагласила да одлука да Kосово, главни извор напетости, буде место одржавања војних вежби у ствари све то и потврђује.

"То није само антисрпска провокација, већ и диверзија против фундаменталних основа за регулисање косовског питања", поручила је.

Навела је да разуме колико напора улаже Запад како би натерао српске пријатеље да се оконча сарадња са Русијом. 

"Управо због свега тога ми још више ценимо одлуку Републику Српске да не одустане од сарадње са Русијом", каже за РТ Балкан портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова, одговарајући на питање како коментарише посету председника Републике Српске Милорада Додика Москви, с обзиром на притиске Запада да се прекине сарадња српских лидера са Русијом.

"Уверени смо да сарадња са Русијом одговара народу Републике Српске и да им иде у корист. Они који желе да нанесу пораз нашој сарадњи неће успети. Ти напори немају перспективу. Неће омести сарадњу Русије и Србије и Републике Српске", казала је Захарова.

Она је истакла да Запад прибегава и обмани и претњама санкцијама.

"Сарадња Републике Српске и Русије све више почиње да личи на стратешко партнерство", нагласила је.

Председник Републике Српске Милорад Додик састао се јуче у Москви са председником Руске Федерације Владимиром Путином. На почетку састанка Путин је рекао Додику да је захвалан Српској на неутралном ставу према сукобу у Украјини.

Одговарајући на питање како Москва гледа на споразум Београда и Будимпеште о изградњи нафтовода, с обзиром да он индиректно повезује Србију са Русијом, Захарова је поздравила напоре Србије да ојача и осигура своју енергетску безбедност.

"Ми поштујемо жељу одређених земаља да самостално доносе одлуке које се тичу енергетске сарадње. Србија је пријатељска земља која жели да ради на јачању енергетске безбедности", поручила је. 

Захарова је додала да сукоб у Украјини свакодневно наноси штету целој Европи а да иницијатива о нафтоводу води ка сигурном снабдевању руским енергентима. 

"На овај нови пројекат гледамо као на разумну одлуку одређених земаља да следе пре свега сопствене националне интересе и да пажњу обраћају на своје економске потребе и потребе грађана. Русија се са поштовањем односи према сувереном праву других земаља да развијају енергетску и транснационалну инфраструктуру", казала је. 

Према њеним речима, Русија је, као што већ сви знају, одговоран извозник енергетских ресурса на светско тржиште и спремна је да их испоручује свим земљама по праведним, тржишним ценама.

Извор: РТ Балкан

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА