Најновије

Милатовић у раљама америчке дипломатске офанзиве: Може ли Црна Гора стати у крај притисцима и наметнутој русофобији?

„Ово је земља која иде у правом смеру. Председник Милатовић је казао да је то приоритет“, рекао је на јучерашњој конференцији за медије сенатор Крис Марфи након састанка америчке делегације коју су предводили управо он и сенатор Гари Питерс са новоизабраним председником Црне Горе Јаковом Милатовићем.

Јаков Милатовић (Фото: Јутјуб)

Амерички сенатори посетили су Црну Гору у оквиру регионалне турнеје на Западном Балкану.

Турнеју су почели посјетом терористичкој парадржави Косово, где су се сусрели са Вјосом Османи, а чиме су у симболичкој и суштинској равни означили приоритете.

Подсетимо, после састанка који је трајао око сат времена, Османи је у изјави за медије рекла је да је '’Косово'’ најпроамеричка земља на свету и да је због тога поносна.

О каквим се, заправо, политичким уценама и пријетњама ради, најбоље указује изјава сенатора Марфија, који је током посете Приштини рекао да Србија треба да престане да буде препрека да за улазак '’Косова'’ у међународне организације.

Посета двојице сенатора региону долази и неколико дана након што је Комитет за спољне послове америчког Сената одржао седницу о политици Вашингтона на Западном Балкану.

На конференцији за медије са председником Милатовићем сенатори су говорили о протоколарним, општим местима, која се тичу владавине права, борбе против корупције и организованог криминала, те о потенцијалним америчким инвестицијама у Црној Гори.

Међутим, поред тих протоколарних ствари, у изјави Специјалног изасланика САД за регион Западног Балкана, Габријел Ескобара, стала је суштинска природе односа САД-а према Црној Гори, а која је генерисана у предстојећој посјети двојице сенатора.

Подсетимо, Ескобар је указао да да је нови шеф државе Јаков Милатовић убједљиво победио, да је Црна Гора санкције Русији уводила још од 2014. године и да се нови председник јавно обавезао да ће наставити са таквом политиком према Русији.

Овакво силеџијско понашање Вашингтона и прекрајање историјских и политичких прилика, те међународноправних норми, фаворизовање терористичких пројеката на штету територијалног суверенитета једне међународнопризнате државе каква је Србија, а потом и отворено и брутално мешање у унутрашње и спољнополитичке прилике у Црној Гори, нажалост, не представља никакво изненађење.

Баш као што смо навикли на удворничку политику званичне Подгорице свих ових година и деценија.

Да ли ће нека будућа Влада и новоизабрани председник Црне Горе Јаков Милатовић наставити по старом, или ће показати достојанство и свест о суверености државе коју представљају, остаје нам да видимо.

Извор: ИН4С

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА