Најновије

Гренел тражи хитно ослобађање Тачија

Бивши специјални изасланик америчког председника за Западни Балкан Ричард Гренел рекао је за Топ Ченел да је, у време када је дијалог ''Kосова'' и Србије био "премештен" у Вашингтон, био скоро постигнут договор о укидању Специјализованих вец́а за Kосово.

Ричард Гренел (Фото: Јутјуб)

Гренел тврди да је успео да убеди бившег председника Kосова Хашима Тачија и председника Србије Александра Вучиц́а да се одрекну међународних судова и покрену судске процесе за ратне злочине у својим земљама.

"Успео сам да убедим обојицу да се сложе и уклоне међународни суд у Хагу. Не знам да ли знате за то. Оно што сам урадио у преговорима је да их убедим да уклоне међународни суд и да суђења спроведу у оквиру домаћег правосудног система у својих земљама, а ми бисмо то потписали као део споразума", рекао је он.

Гренел је, међутим, додао да је у једном тренутку направио кобну грешку.

"Мислим да сам погрешио када сам у Министарству правде о овој ствари говорио господину по имену Брус Сварц, да су се обе стране сложиле да то ураде. Његова реакција је била веома мрачна. Рекао је – 'Не знам да ли можемо ово да урадимо јер имамо америчке тужиоце у Хагу који раде на овом случају'. Одговорио сам му – 'Брус, види... Радимо на овоме 20 година... Претходни тужилац је видео доказе и рекао 'нема ништа и ја напуштам овај посао, бавим се нечим у другим, нема више оптужница за гоњење...'", додао је Гренел.

Он је више пута изјавио да је оптужница против бившег председника Тачија – јуна 2020. – подигнута само да би се спречило да се састане са бившим председником САД Доналдом Трампом у Белој куц́и како би потписао „коначни споразум“ са Србијом.

Гренел је, у интервјуу за емисију "Топ Стори", затражио хитно ослобађање Тачија.

"Премијер Рама је веома отворено говорио о Хашиму Тачију и о томе шта Европљани раде на суду у Хагу. Он је Тачија назвао таоцем, а то што Европљани раде је скандалозно, морамо бити способни и гледати напред. Морају пустити Тачија, морају признати да је случај Џек Смит био политички. Чини се да Европљани раде прљав посао због политике", рекао је Гренел.

Kада је реч о косовском премијеру Аљбину Kуртију, Гренел је казао да он никада није прихватио идеје Американаца.

"Проблем је у томе што знам Аљбина Kуртија. Погледајте његову политику и позивам вас да пронађете и једну америчку идеју са којом се он слаже. Он је одбацио сваку идеју, од Обаме, Kлинтона и Џорџа Буша, увек је био против тога", рекао је Гренел.

Пренео је да су му врата тадашњег председника Трампа увек била отворена за разговор о могућностима за постизање историјског споразума Kосова и Србије.

Данас, под председником Џозефом Бајденом, они који се баве Балканом ни не познају шефа државе.

"Трамп је желео много да учини за Балкан и одлучио је да будем особа која ће успоставити те економске односе. Могао сам да одем у његову канцеларију кад год сам хтео док је био на власти и да разговарам о Балкану. Људи који се баве Балканом су људи који не познају Бајдена, који никада не могу да уђу у ту зграду", рекао је Гренел.

Истакао је да је Трампова администрација јасно ставила до знања Србији да мора да се удаљи од руских идеја и да иде напред са Американцима.

"Говорим у своје име и у име Трампове администрације, када је у питању наш рад са Србијом, били смо јасни да је њихов пут са нама и да желимо да се одрекну руске идеје и окрену се капитализму. Будуц́ност је јача са САД. Не извињавам се због овога, кажем и свом пријатељу Вучиц́у, мислим да треба да напусти Русе и да имате чврст однос са нама, то је права ствар", рекао је Гренел.

За "Отворени Балкан" каже да је идеја која му се свиђа.

"Свиђа ми се идеја да балканске земље раде заједно на трговини. Подржавам Отворени Балкан ако је 'О' мало, а не ако се претвори у стил невладине организације. Верујем у концепт отварања Балкана за трговину, а не у компликоване идеје да личи на НВО која ради за своје интересе. Подржавам отворен систем трговања, мање политички", рекао је Гренел.

Извор: Косово онлајн

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА