Најновије

Бошко Обрадовић: Прелазна Влада – најбоље решење за излазак из кризе

"Идеја прелазне, техничке Владе која би водила Србију након оставке Ане Брнабић – демократско је и мирно решење актуелне политичке кризе у Србији. Након што је са тим предлогом изашло четворо лидера државотворног блока патриотске опозиције (Српски покрет Двери - Српска странка Заветници – НДСС-ПОКС), идеја све више добија на пажњи и подршци у опозиционим редовима. Да се ради о исправној идеји сведочи и снажно противљење које су исказали Ана Брнабић и Александар Вучић. Њихово противљење је разумљиво јер једино прелазна Влада гарантује слободу медија и поштене изборе, а власт бежи од тога", каже председник Двери Бошко Обрадовић.

Он каже да се не ради ни о каквом оргиналном изуму већ о демократској пракси која је до сада примењена у бројним европским државама. Обрадовић објашњава да су прелазне, техничке владе у кризним ситуацијама формиране у Аустрији, Црној Гори, Северној Македонији...

- Посебно демантујем режимске спинове да је прелазна Влада покушај опозиције да дође на власт без избора. Прелазна Влада се формира у договору власти и опозиције, и другачије није могуће до ње доћи. Она се може формирати на два начина: као концентрациона, у којој ће учествовати представници свих парламентарних посланичких група у актуелном скупштинском сазиву, или као нестраначка. У оба случаја она се формира у парламенту на основу договора власти и опозиције, односно гласовима апсолутне већине народних посланика. На тај начин та Влада добија пуни легитимитет да омогући слободу медија и поштене изборе у року од 6-12 месеци, што је њен главни задатак, а онда нека бољи победи на изборима. У нашем случају ова прелазна, техничка Влада имала би и други приоритетан задатак, а то је доношење хитних мера у области медијских и просветних реформи у циљу превенције насиља у нашем друштву – каже он.

Председник Двери каже да не види ко добронамеран не би подржао “једно овако мирно и демократско решење актуелне политичке кризе које несумњиво води ка слободним изборима на којима свако може да кандидује своју политику, а грађани добију прилику да се слободно изјасне без притисака и уцена”.

Иза напада на руски брод “Иван Хурс” стоји Запад

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА