Најновије

Да ли је генерал жив: Откривена превара – На последњем снимку је двојник Залужног (ВИДЕО)

На видео снимку који је објавила Украјина, а који траје само неколико секунди, види се Залужни како седи за својим столом, маше сниматељу и ћаска, али нема звука. Неки кажу да је у питању двојник украјинског генерала.

Генерал Валериј Залужни, главнокомандујући Оружаних снага Украјине и члан Савета за националну безбедност мистериозно је нестао пре неколико недеља, а сада се изгледа поново појавио, ако је веровати кратком видео снимку који је објавила украјинска влада, пише „Ејжа тајмс“.

Било је много гласина о Залужном: прво да је погинуо на састанку у командном центру негде у источној Украјини, заједно са неколико других високих украјинских официра. Затим се појавила информација да је у ствари тешко рањен у истом командном центру, који је погодила руска ракета Искандер. Говорило се и да је Залужни преживео експлозију, али да му је потребно више операција и да, чак иако се опорави, никада више неће моћи да командује украјинском војском.

Украјина планира велику офанзиву која ће „ускоро“ бити покренута. Америчка државна подсекретарка Викторија Нуланд каже да су САД сарађивале са Украјином на плановима и операцијама за предстојећу офанзиву, што ставља додатни притисак на Зеленског да је изведе.

Нервоза Зеленског

Украјински председник је оклевао, иако је организовано 12 бригада, од којих је девет опремљено америчким и европским наоружањем, укључујући тенкове „леопард“.

Многи аналитичари сматрају да Руси знатно надмашују украјинске снаге, да имају добру опрему и многе друге предности. Најоптимистичнија процена је да би Украјинци могли да остваре неке скромне добитке, али уз велику цену. Ове процене помажу да се објасни нервоза Зеленског, наводи се у тексту.

Постоје и друге гласине које указују на борбу између војних и цивилних лидера у Украјини. Наводи се да је та борба букнула због тешких губитака, које је недавно доживела украјинска војска, скоро потпуног исцрпљивања украјинских ваздушних снага и понижења украјинске противваздушне одбране.

Највише подела изазива оно што се догодило у Бахмуту. Упркос свој пропаганди, Бахмут је био велики пораз за Украјину, јер је укључила толико војника у борбу и претрпела огромне губитке.

Украјинска војска била је против покушаја да се задржи Бахмут, место које су обе стране назвале „млин за млевење меса“. Зеленски је био главни заговорник битке у Бахмуту и за ротацију трупа у и из града. Извештаји кажу да је Украјина ротирала трупе шест или седам пута, а јединице које су тамо послате имале су велике губитке.

Многи украјински војници у Бахмуту носили су зелене траке (неки су носили зелене и на шлемовима) што је значило да су нови регрути, а многи су били лоше обучени. У 12 бригада које ће бити коришћене у предстојећој офанзиви такође има много њих са зеленим тракама, што није добар начин за покретање велике операције. Украјина нема довољно обучених људи.

Где је Залужни?

Цела прича води до Залужног, који се сматра прворазредним командантом, изузетно паметним и способним, коме се диве његове трупе. Али где је он?

Јутјуб канал „Милитари Самари“, који је, како оцењује „Ејжа тајмс“, генерално поуздан и објективан извор ратних вести, прегледао је нови снимак Залужног и открио велику неподударност, доводећи у питање његову аутентичност.

На видео снимку који је објавила Украјина, а који траје само неколико секунди, види се Залужни како седи за својим столом, маше сниматељу и ћаска, али нема звука.

Чудно је и само махање, наводи лист, јер је тешко сетити се војног или цивилног вође који је махао сниматељу. Осим тога, на ранијем снимку Залужни има плаве очи, док су оне на последњем снимку смеђе боје. Истиче се да постоје и неке разлике на лицу, нарочито у погледу носа.

„Да ли је у видеу двојник Залужног?“, пита се поменути канал, подсећајући да живимо у времену дезинформација и вештачке интелигенције.

Са питањима попут оног које поставља горепоменути Јутјуб канал, мораћемо да сачекамо убедљиве доказе о Залужном, истиче се у тексту.

Мистерија брода „Иван Курс“

Они подсећају и на случај руског брода „Иван Курс“ који су напали украјински дронови. Украјинци су направили снимак према коме је „Иван Курс“ погођен једним од дронова и потонуо, док су Руси показали снимак у коме се брод враћа у луку Севастопољ, без претрпљене штете.

Аутор текста истиче да би Руси одмах послали спасилачке екипе и авионе, уколико би руски брод био погођен дроном, али, како каже, ниједан није виђен. Наводи се и да је било немогуће да Руси добију свој снимак брода, да је он заиста потопљен.

Осим тога, бродски топ који се налазио на броду „Иван Курс“ био је даљински контролисан, стабилизован и повезан са бродским радаром, а напад на брод је очигледно примећен.

Аутор закључује да је украјинска верзија приче о „Ивану Курсу“ лажна, као и видео са Залужним.

Жесток сукоб војника Кфора и Срба: "Мировњаци" насрнули на грађане који су мирно протестовали

Извор: webtribune.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА