Најновије

ТРАГЕДИЈА У БЕОГРАДУ МЕЊА РЕГИОН: Нова правила понашања у школама

Након пуцњаве у школи у "Владислав Рибникар" у Београду, када је убијено осам ученика и радник обезбеђења, док су шест ученика и наставница рањени из ватреног оружја, хрватски министар образовања Радован Фухс позвао је све директоре школа у Хрватској да уложе додатни напор и обрате пажњу на школе као сигурна окружења с нултом толеранцијом на насиље.

Школа (Фото: Pixabay)

Министар Фухс је директорима свих школа у Хрватској упутио веома опширно писмо у којем их позива да, с обзиром на трагичан догађај који се ових дана догодио у једној београдској школи, уложе додатан напор и обрате посебну пажњу, те упозорио да ниједан облик насиља у образовним институцијама није дозвољен.

Замолио их је да у школском окружењу спроведу активности са ученицима, учитељима, наставницима и стручним сарадницима и да у понедељак, 8. маја, организују окупљање све деце како би им пренели неколико основних порука:

- Догађај у Београду је трагедија која је код свих нас изазвала различита емоционална стања. О томе треба отворено разговарати јер је то вероватно најбољи начин ношења с тим немилим догађајем;

- Наше школе сигурна су места и сви у њима треба да се осећамо сигурно и прихваћено;

- Нити један облик насиља у школи није допуштен те смо сви ми позвани и одговорни да се то уистину и проведе у дело;

- Организирајте да у сваком разредном одељењу, разредни, стручни сарадник или други учитељ и наставник отворено разговара с ученицима о догађају у Београду, о томе шта су све ученици сазнали и на које начине су примили информације, шта их је посебно застрашило, забринуло или растужило, која размишљања и осећања је то код њих подстакло, а посебно је потребно јасно осудити тај догађај и осмислити и израдити разредни план поступања у случају да ученици сазнају о било каквом насиљу или забрињавајућим активностима и договорима;

Министар је, такође, директорима и наставницима поручио да подстакну ученике да се обрате стручном сараднику школе, разредном старешини или директно директорима с пуним поверењем да ће заштити њихову приватност у случају свих сумњи и сазнања о потенцијално опасним догађајима у школи или у школском окружењу.

Сугерисао је организовање едукације за ученике и родитеље о ненасиљу те, према потреби, укључити стручњаке Завода за јавно здравство (лекаре школске медицине и Службе за ментално здравље, превенцију и ванболничко лечење зависности и друге стручњаке, укључујући припаднике МУП-а.

Навео је да су едукације посебно потребне у разредима у којима је примећено било који облик насилничког понашања (укључујући он-лине насиље и злостављање, као и искључивање из групе вршњака), те у разредима у којима је примећена употреба пића или постоји сумња на употребу алкохола и других средстава зависности.

Министар Фухс је позвао директоре и наставнике да појачају спортске, ликовне и музичке садржаје и друге активности које подстичу дружење, као и квалитетно и креативно провођење времена у опуштеној, пријатељској и укључујућој атмосфери и које подстиче на учествовање оних који иначе у таквим активностима не учествују.

У опширном писму са задацима задатим директорима и наставном особљу, Фухс је посебно позвао да се стави нагласак на школу и школско окружење као сигурно место.

Позвао их је и да на свим видним местима од улаза у школе поставе видљиве поруке о забрани свих облика насиља.

Између осталог, министар је позвао директоре и наставно особље да организују да ученици могу анонимно да пријаве све облике насиља и у овом контексту забрињавајућих активности у школи и изван ње.

Фухс је позвао директоре и наставно особље на блиску сарадњу са родитељима ученика и позвао их да посебну пажњу обрате на:

- ученице и ученике који су искључени из вршњачке групе, који су повучени и у време одмора се не друже са вршњацима, као и на ученице и ученике који су раздражљиви, нервозни, непослушни и агресивни, на оне који су попустили у школи или се њихово понашање променило, а извршавање школских задатака се погоршало и најзад на оне за које посумњају да користе средства овисности.

"У случају насилничког понашања и коришћења илегалних средстава зависности, молимо вас да одмах обавестите полицију и родитеље. Остајемо стална подршка и партнер у решавању изазова с којима се суочавате, стоји у писму министра образовања.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА