Најновије

МАНДИЋ: Нису нам дали да уђемо у власт да би систем ДПС наставио да функционише!

Председник Нове српске демократије, Андрија Мандић је подсетио да је тај политички субјект обећао народу демонтажу режима Мила Ђукановића по дубини. Лидер коалиције За Будућност Црне Горе је појаснио да под тим подразумевала демонтажа тзв “дубоке државе” која овде постоји од 1945. Године, али је, како каже, мало извитоперена 1989. године… Мандић са жаљењем констатује да је одсуство НСД из владе онемогућило демонтажу режима по дубини.

Андрија Мандић (Фото: Јутјуб)

“Лично имам одговорност за то, јер сам на основу препорука наших важних адреса послушао то да на челу наше листе 2020. године и потом први демократски изабрани премијер буде Здравко Kривокапић а из мени чудних разлога он је те вечери кад је изабран потрчао у амбасаду да пита шта да се ради иако га ниједна од тих амбасада није подржала да победимо на изборима“, рекао је Мандић.

“Данас кроз њену спољњу политику најбоље видимо колику је сувереност и независност Црна Гора стекла након референдума 2006. године. Ми смо борбу за сувереност заједничке државе Србије и Црне Горе пренели на борбу за сувереност да сами бирамо власт у Црно Гори која ће рачуне полагати народу. Ми не бирамо власт која треба да полаже рачуне амбасадама, не бирамо власт која треба да иде у Вашингтон, Лондон, Берлин или Брисел да пита шта је наше мишљење… Све се некако извитоперило. Они који су давали обећања да ће Црна Гора бити држава у којој ће се грађани питати о својој судбини а не Београд, како су говорили 2006. године,  данас видимо да постоји много адреса са којих се управља Црном Гором. Разлика је велика између 2006. и 2023. године. Kада је Мило Ђукановић 2010. године успоставио то начело мешања у унутрашње послове Црне Горе, он је макар питао државне секретаре и водеће политичаре тих западних земаља”, прокоментарисао је Мандић.

Он је подсетио да је кампања против њега и Демократског фронта почела након што је одбијена понуда Мила Ђукановића да уђу у његову владу.

“Ми смо одбили понуду Ђукановића да будемо дио његове власти много бољу од оне коју су прихватили Дарко Пајовић или било ко од оних који су били његови тзв коалициони партнери. Након тога је кренула бесомучна кампања прије свега против олитичара који долазе из српског народа, да су то превазиђени, потрошени, анахрони политичари. Уз помоћ медија, амбасада и разних невладиних организација направљена је таква атмосфера да ви након 2020. године након побједе на изборима нисте могли да се супсроставите том народном хтењу, жељама и захтевима и једној великој акцији “дајте све овим људима само нека оде Мило Ђукановић”. Не могу рећи да није направљен велики помак након 30. августа, посебно након 2. априла јер је Мило Ђукановић био велика опасност за наш народ. Али сигуран сам да није било кршења основних постулата демократије и да је омогућено онима који су победили на избрима 30. августа 2020. године да би стиуација била много другачија. Сетите се расположења након тих избора, славља у кафанама, песама о Дритану… Људи су имали велика очекивања а онда се десило све као и обично“, казао је Мандић.

Он је додао да су људи очекивали да се након избора 2020. године реализује оно што је из победничке коалиције било обећавали током борбе против Мила Ђукановића.

“Обећали смо народу да ћемо демонтирати режим Мила Ђукановића по дубини. Под тим се подразумевала демонтажа тзв “дубоке државе” која овде постоји од 1945. године али је мало извитоперена 1989. године. Мислим ту прије свега на област судства, тужилаштва, безбедносног сектора, еконосмких структура. Јер је Црна Гора била оболела од корупције и криминала. Нажалост, када је дошло до девијације, и када ми нисмо добили прилику да то урадимо него су се појавили неки анонимни људи заједно са тадашњим премијером. Појавили су се и многи који су донедавно гласали за ДПС и нас критиковали што смо ми против Мила Ђукановића, они су преузели тековине наше борбе и требали оперативно да спроведу оно што смо ми грађанима обећавали”, казао је лидер Нове српске демократије.

Он је признао да је задовољан да су на оним малим пунктовима власти до којих су дошли људи из његовог политичког блока урадили оно што су обећавали пре избора.

“Нажалост, наше одсуство из владе онемогућило нас је да демонтирамо режим по дубини. Данас видимо резултат избацивања тадашњег Демократског фронта – довео до тога да је све је исто само њега нема. То стање мора да се мења. Мора да се одговори на важне захтеве који су грађани имали према нама. А ти су захтеви да се направи радикални раскид са дотадашњим начином управљања али и са начином дотадашњег размишљања у начину управљања”.

“Имали сте причу о тзв. институцијама у Црној Гори а, како је говорио покојни Божо Kовач, институције су биле само препреке које вас спречавају да дођете до Мила Ђукановића који доноси одлуке о свему”, рекао је Мандић.

“Циљ свега је да, кроз две године и ових промашаја, нереалних обећања – имаћемо плате оволике, живећемо по 150 година… ништа се не мора радити, плата ће вам стизати кући… појавиће се структуре које поручити – “вратите нам оне старе, они су били бољи. Знали смо да су корупционаши и криминалци али је постојао бар некакав систем и некаква нада за један део Црне Горе”, рекао је Мандић и додао:

“У позадини свега је компромитација једне велике победе коју смо имали 30. августа 2020. године. Због те компромитације су заустављени они који су могли нешто да ураде”.

Извор: Борба

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА