Најновије

ТЕНЗИЈЕ РАСТУ: Блиски сусрет америчког и кинеског брода у Тајванском мореузу - небезбедно (ВИДЕО)

У јеку погоршања кинеско-америчких односа, америчка морнарица је објавила данас видео снимак уз коментар „небезбедна интеракција“ на којем се види тренутак блиског сусрета кинеског ратног брода и америчког ракетног разарача у Тајванском мореузу.

Амерички ракетни разарач „Чанг Хун“ и канадски ратни брод „Монтреал“ спровели су у суботу ретку заједничку мисију у осетљивом морском подручју Тајванског мореуза, пловном путу који је надомак Тајвана који Кина сматра својом територијом.

Америчка Седма флота саопштила је у суботу да су ратни бродови „Чанг Хун“ и „Монтреал“ извели рутински пролаз кроз Тајвански мореуз „у међународним водама у којима су дозвољени пловидба и авионски прелети у складу са међународним правом“, а Пентагон је данас саопштио да је кинески ратни брод пресекао пловни правац америчког разарача на удаљености од око 130 метара.

На снимку који је објавила америчка морнарица чује се и радио упозорење које је на енглеском упућено кинеском броду у којем се спомиње „покушај ограничавања слободне пловидбе“, иако је тачна формулација нејасна због аудио позадине у којој доминира звук ветра.

Кина није директно коментарисала критике САД, а кинеско Министарство спољних послова није за сада одговорило на захтеве да прокоментарише овај догађај.

Америчко-канадска војна мисија у Тајванском мореузу спроведена је у тренутку одржавања великог безбедносног самита у Сингапуру на којем је амерички министар одбране Лојд Остин замерио Кини што је одбила да води војне преговоре са САД доводећи у ћорсокак питања Тајвана и територијалних спорова у Јужном кинеском мору.

На безбедносном самиту у Сингапуру кинески министар одбране Ли Шангфу упозорио је да је у азијско-пацифичком региону „поново оживео менталитет Хладног рата“, иако, како је рекао, његова земља тежи дијалогу уместо конфронтацији.

Он је индиректно критиковао САД, оптужујући „неке земље“ за интензивирање трке у наоружању и намерно мешање у унутрашње ствари других држава.

„Узајамно поштовање би требало да надвлада малтретирања и хегемонију“, поручио је Ли, пренео је Ројтерс.

ПОЧИЊЕ НОВА БИТКА ЗА БАХМУТ: Украјинци покушавају да продру у град - имају напредка на југу - објављена мапа

Извор: rs.sputniknews. com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА