Најновије

ДИГЛА СЕ ПРАШИНА НА ЗАПАДУ: Чиме је наоружан Руски добровољачки корпус?

Премијер Александар де Кру захтевао је од обавештајних служби и војске Белгије да анализирају ситуацију јер је договорено да се наоружање испоручено Кијеву може користити „искључиво у одбрамбене сврхе на украјинској територији”, а и Брисел тражи да се разјасни ситуација.

РДК (Фото: Телеграм)

Већ недељама трају напади на руску Белгородску област, која се граничи с Харковском у Украјини, а Руска Федерација за сада није успела да заштити овај део своје територије. Последњих дана су забележени чак и упади диверзантских јединица. У руска села су наводно ушли и пољски плаћеници. У гранатирањима ове области, из које су из колективних центара евакуисане избеглице, готово свакодневно има погинулих и рањених. Граница је дугачка и очигледно нема довољно руских снага да је контролишу.

Према фотографијама на којима су припадници Руског добровољачког корпуса приказали двојицу ухапшених војника, очигледно је да су то људи у средњим годинама, можда и припадници територијалне одбране. Пољске власти су се одмах одрекле добровољаца који се боре у Украјини и који су упали у Белгородску област. Портпарол координатора републичких специјалних служби Станислав Жарин изјавио је да пољски добровољачки корпус није ни на који начин повезан с пољским оружаним снагама или било којом пољском институцијом. И Руски добровољачки корпус који ратује на страни Украјине демантовао је учешће пољских добровољаца, а с пољских телеграм канала уклоњене су фотографије којима су се хвалили да су на руској територији. На једном од видео-снимака војници су позирали испред табле „Пошта Русије” и поред заплењеног оклопног транспортера са словом „З” на боковима и говорили су пољски.

Напади на руску територију садрже још међународних импликација: белгијски премијер је морао да се ангажује јер је установљено да је тај део територије гађан оружјем које је ова држава испоручила Украјини. Премијер Александар де Кру је захтевао од обавештајних служби и војске да анализирају ситуацију и „остваре одређене контакте”, јер је, према његовим речима, договорено да се наоружање испоручено Кијеву може користити „искључиво у одбрамбене сврхе на украјинској територији”. Таква правила важе и за оружје других европских земаља, па и Брисел тражи од Кијева да разјасни ситуацију. Премијер није одговорио на питање о последицама по Украјину ако се потврди употреба белгијског наоружања у Белгородској области. „Вашингтон пост” је писао да су украјинске снаге приликом напада на Белгородску област користиле возила и оружје из САД, Пољске, Чешке и Белгије.

Напади на Белгородску област постали су озбиљни, уз употребу авијације и тешке артиљерије, а гувернер овог региона Вјачеслав Гладков јуче ујутру је рекао да су украјинске снаге током 24 часа испалиле 650 граната, од чега је 185 погодило Нову Таволжанку, где је упала диверзантско-извиђачка група. Руски медији су јуче јавили да је упад диверзаната у недељу координисао 17-годишњи руски тинејџер. Младић је приведен на контролном пункту, а у његовом телефону су пронађене фотографије војних и безбедносних званичника, координате руске војске и преписка, вероватно с представницима Оружаних снага Украјине. Тинејџер је приведен, а његови рођаци и пријатељи су на испитивању.

Упаде у Белгородску област предузимали су припадници Руског добровољачког корпуса Дениса Капустина, који је предложио руском гувернеру Гладкову да лично дође по двојицу заробљених војника у село Нова Таволжанка и да су им потребна „само два минута с њим”. Гладков је био спреман да их преузме у месту Шебекино, које је под руском контролом, за разлику Нове Таволжанке, па до размене није ни дошло.

У расправу преко телеграм канала убацио се и Јевгениј Пригожин: „Денисе, ако нико не дође на место одређено за преузимање затвореника, спреман сам да пошаљем једног од својих високих заменика да их покупи. Ако Володимир Александрович Зеленски стигне на то место (Нова Таволжанка) спреман сам да дођем и сам”, написао је Пригожин. Он је реаговао чим су у суботу увече почели украјински напади и навео да „Вагнер” неће чекати позив или дозволу руског Министарства одбране да заштити Белгородску област, уколико Министарство одбране не реши питање претње безбедности региона.

И лидер Чеченије Рамзан Кадиров предложио је начин за трајно решавање ситуације у овој руској граничној области: он је понудио да се проблемом позабаве чеченске јединице, које имају више од 70.000 људи, одлично обучених, наоружаних и спремних да испуне свако наређење врховног команданта.

Више о овоме прочитајте ОВДЕ.

Политика

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА