Најновије

"Битка" за Славин: Како су Словаци на годишљицу Специјалне операције ударили шамарчину својој Влади, ЕУ и НАТО - у (ВИДЕО)

Годишњица почетка руске Специјалне операције у Украјини у већини земаља ЕУ прошла је у знаку протеста против Русије и ширења мржње према Русији, њеном руководству и војсци. Одлазећа Влада Словачке такође је планирала да да свој допринос ширењу русофобије, али је добила жесток повратни удар од сопствених грађана. Међутим, у Словачкој се нешто дешава, народ се организовао, протествује на улицама градова у склопу акције "Марш за мир" пркосећи актуелној Влади, ЕУ и НАТО алијанси.

На захтев про западних невладиних организација, власт у Словачкој је одлучила да 24. фебруара искључи осветење на споменику палим совјетским војницима који се налази на брду Славин изнад Братиславе. Имајући у виду да су се у Црвеној армију уз Русе, налазили и припадници свих других народа СССР, па и Украјинци, претпостављамо да је НВО сектору и  Влади није сметала њихова нацоналност већ чињеница да су се борили против фашизма, оног истог који данас буја у Кијеву и међу делом украјинских војних снага.

На информацију да би светла на Славину могла бити угашена 24. фебруара, становници Братиславе су одговорили позивом да се што више њих окупи и светлима које сами донесу осветле Славин те вечери и тако одају пошту херојима који ус ослобађали Словачку од фашиста и бандероваца. Како је било јасно да је то битка коју либерална власт не може добити, план је промењен, па је уместо гашења светла, решено да тог дана споменик буде осветљен бојама украјинске заставе. Међутим, правдољубиви Словаци нису ни са овим хтели да се помире, убрзо је извршена мобилизација путем друштвених мрежа, а 24. фебруара Влада Словачке на Славину је добила снажан "шамар" од сопствених грађана.

Плато испред споменика је био препун грађана који су донели свеће за пале хероје Црвене армије, словачке и руске заставе. Они нису дирали осветљење које је поставила власт како не би изазвали инцидент са полицијом која је бранила опрему, али су донели сопствено осветљење и осветлили костурницу у бојама словачке заставе поручујући тако Влади, да се демонстранти позивајући на излазак из НАТО, прекид слања наоружања у Украјину и добре односе са Русијом, боре за интересе Словачке, а не неке друге земље.

- Маса Словака дошла да брани Славин! Све што желимо је Мир! Словаци су одлучили да дођу да покажу да желе само мир. Данас је Славин осветљен украјинским бојама. Словаци се апсолутно не слажу са овим кораком и доживљавају га као провокацију - поручили су окупљени.

Овај протест подржао је и политичар Лубош Блаха.

-Славин је национални симбол победе над фашизмом који су нам донели војници Црвене армије. Погинули за нашу слободу и сахрањени у Славину Руси, Украјинци, Белоруси и Казахстанци нису ни на који начин криви што се Американци данас боре са Русима у Украјини. Склоните од њих своју проклету копилад, братиславски фашисти! Не дирајте њихово последње почивалиште! - поручио је он онима који су решили да оскрнаве Славин.

- Донели су нам мир, а то хоћете да нам га одузмете. Хоћете да нас гурнете у рат са којим Словаци немају везе. Хоћете да пошаљете оружје украјинским бандеровцима, као да сте заборавили шта су радили у Другом светском рату. Ширите расистичку мржњу против руског народа, коме дугујемо ослобођење од фашизма - ви сте срамота Словачке! - биле су само неке од порука које су окупљени грађани поручивали својој Влади.

Као да ситуација већ није била довољно лоша по оне који су испланирали да на дан почетка Специјалне операције из Словачке оде порука мржње и осуде Русије, демонстранти су на Славин донели столице и покренули дебату у којој је свако могао да учествује и која је преношена преко друштвених мрежа и Јутјуба. Кренуо је уживо програм који је могла да види цела Словачка.

У дискусији су учествовали  разне личности као што је Штефан Харабин - судија ,председа највишег суда ,православац и проруски грађански кандидат. Он је у дискусији поздрављао Русију и објаснио зашто су по међународном праву Руси у праву. Такође људима одговарао на питања поводом чланка 32 Словачке уставе односно права на грађански отпор.

Такође је у дискусији учествовао Тибор Ростас Елиот - чију подршку Србији је Правда пре годину дана објавила. Он је директор часописа Зем&Век којем је либерална влада забранила продају на киосцима, такође директор јутјуб продукције ZVTV која преноси протест "Марш за мир" и. Такође је организатор можда и највећег Словенског конгреса.

У дебати су учествовали и Војни резервисти и председник Словачко-руског клуба, као и бивши председник Скупштине Словачке

Протесту је присуствовао и бивши посланик НРСР-а Петер Марчек, који је на течном руском емитовао директан пренос и за Русију. Марчек је јасно истакао да Словачка жели само мир и спокој.

- Срдачан поздрав Кремљу!  Ми смо уз вас а не против вас! Нећемо заборавити хероје - рекао је он у изјави коју су пренели и руски медији.

Протест "Марш за мир", а и дешавање на Славину, упркос потпуној цензури у владиним медијима и оне које контролише запад у Словачкој, не могу више да буду сакривени. Промена у свести грађана која се дешава у Словачкој почела је да забрињава и политичаре у суседној Чешкој. Тиме поводом се огласио и нови Чешки председник, НАТО генерал, Павел.

- Политички правац у ком иде Словачка је веома забрињавајући - рекао је Павел.

Чешки медији који су донекле и извештавали о протестима у Словачкој говоре да би "Словачка могла да крене корацима Мађарске", односно да би следећа Влада могла да попут Орбана поведе суверенистичку политику. 

Павел је убрзо добио одговор од бившег премијера који је заслужан јер словачка није признала тзв. независност Косова Роберта Фица.

- Поштовани господине Павел. Искрено вам честитам на избору за председника земље коју изузетно поштујем. Поштујем што о многим питањима имате другачије мишљење од нас словачких социјалдемократа. Међутим, сматрам да је неразумно када се мешате у унутрашње ствари Словачке и коментаришете предизборна дешавања. Претпостављам да не бисте били забринути за учинак смењене владе или председнице З. Чапутове. У Словачку се иде са капом у руци, а не на глави, а словачки грађани најбоље знају шта је за њих добро. И последње што нам треба у овим тешким временима је тензија између Словачке и Чешке - поручио му је Фицо.

Треба напоменути, да су у Братислави 24. фебруара одржани и скупови подршке Украјини, али су по броју људи и енергији пали у сенку доешавања на Славину. Чак су и словачки медији приметили да је већина људи која је изашла да подржи Украјину заправо Украјинци који живе у Словачкој.

Братислава се припрема за 3. март када ће испред амбасаде САД бити одржан протест "Марш за мир". 

Иако је била планирана пауза у потестима од  23. фебруара нови словачки градови су почели непланирано да одржавају своје "Маршеве за мир": 24. је одржан скуп месту Наместове, а 27. је најављен скуп у Скалицама, а 1. марта у Партизанској.

Више о скуповима "Марш за мир" и другим дешавањима погледајте у емисији Хелм Каст са гостом Рене Полухом. Правда баставља свакога дана да извештава о дешавањима у Словачкој.

Побуна усред НАТО, народ на улицама кличе Русији!

"Bitka" o Slavín: Ako Slováci vyfackovali svoju vládu,EÚ a NATO pri výročí špeciálnej operácie

- výročie začiatku ruskej špeciálnej operácie na Ukrajine sa vo väčšine krajín EÚ nieslo v znamení protestov proti Rusku a šírenia Nenávisť voči Rusku, jeho vedeniu a armáde. K šíreniu rusofóbie plánovala prispieť aj odchádzajúca vláda SR, ktorá sa však stretla s prudkým odporom vlastných občanov.

Na Slovensku sa však niečo deje, ľudia sa zorganizovali, v rámci akcie „Pochod za mier“ protestujú v uliciach miest, vzdorujú súčasnej vláde, EÚ a aliancii NATO.Na žiadosť pro -Západných mimovládnyvh organizácii sa vláda na Slovensku rozhodla znesvätiť pietnu spomienku pri pamätníku padlých sovietskych vojakov na Slavíne nad Bratislavou. Vzhľadom na to, že v Červenej armáde boli spolu s Rusmi aj príslušníci všetkých ostatných národov ZSSR, vrátane Ukrajincov, predpokladáme, že mimovládny sektor a vládu netrápila ich národnosť, ale fakt, že bojovali proti fašizmu, tomu istému, ktorému sa dnes darí v Kyjeve a medzi časťou ukrajinských vojenských síl.

Na informáciu, že svetlá na Slavíne môžu byť zhasnuté 24. februára, Bratislavčania zareagovali tak, že pozvali čo najviac z nich, aby sa v ten večer zhromaždili a rozsvietili Slavín svetlami, ktoré si sami prinesú, a vzdali tak úctu hrdinom. ktorý oslobodil Slovensko od fašistov a banderov. Keďže bolo jasné, že ide o bitku, ktorú liberálna vláda nemôže vyhrať, plán sa zmenil, a tak sa namiesto zhasnutia svetiel rozhodlo, že pamätník bude v ten deň osvetlený farbami ukrajinskej vlajky. Spravodlivosť milujúci Slováci sa však ani s tým nechceli zmieriť, zakrátko prebehla mobilizácia cez sociálne siete a 24. februára dostala Vláda Slovenska od vlastných občanov silnú „facku“ za Slavín.

Plošina pred pamätníkom bola plná ľudí, ktorí priniesli sviečky za padlých hrdinov Červenej armády, slovenské a ruské vlajky. Nedotkli sa osvetlenia inštalovaného vládou, aby nespôsobili incident s políciou, ktorá bránila techniku, ale priniesli si vlastné osvetlenie a osvietili kostnicu vo farbách slovenskej vlajky, čím vláde odkázali, že demonštranti, žiadajúci vystúpenie z NATO, zastavenie dodávok zbraní na Ukrajinu a dobré vzťahy s Ruskom, bojujúci za záujmy Slovenska, nie inej krajiny.

- Masa Slovákov prišla brániť Slavín! Všetko, čo chceme, je mier!Slováci sa rozhodli prísť ukázať, že chcú len mier. Dnes je Slavín osvetlený ukrajinskými farbami. Slováci s týmto krokom absolútne nesúhlasia a vnímajú ho ako provokáciu - povedali zhromaždení-

Tento protest podporil aj politik Luboš Blaha.

- Slavín je národným symbolom víťazstva nad fašizmom, ktorý nám priniesli vojaci Červenej armády . Rusi, Ukrajinci, Bielorusi a Kazachovia, ktorí zomreli za našu slobodu a boli pochovaní na Slavíne, v žiadnom prípade nemôžu za to, že Američania dnes na Ukrajine bojujú s Rusmi. Zoberte si tých svojich prekliatych bastardov, bratislavských fašistov! Nedotýkajte sa miesta ich posledného odpočinku!

Povedal tým, ktorí sa rozhodli znesvätiť Slavína.

- Priniesli nám mier, a ten nám chcete vziať. Chcete nás tlačiť do vojny, do ktorej Slováci nemajú nič spoločné. Chcete poslať zbrane ukrajinským banderovcom, ako keby ste zabudli, čo robili v druhej svetovej vojne. Šírite rasistickú nenávisť voči ruskému ľudu, ktorému vďačíme za oslobodenie od fašizmu - ste hanbou Slovenska! - to boli len niektoré z posolstiev, ktoré zhromaždení občania poslali svojej vláde, ako keby situácia už nebola dosť zlá pre tých, ktorí plánovali v deň začiatku ŠVO vyslať zo Slovenska posolstvo nenávisti a odsúdenia Ruska.

Demonštranti priniesli na Slavín stoličky a začali debatu, do ktorej sa mohol zapojiť každý a ktorá sa prenášala cez sociálne siete a YouTube.

Odštartoval živý program, ktorý mohlo vidieť celé Slovensko, diskusie sa zúčastnili rôzne osobnosti ako Štefan Harabin - sudca, predseda najvyššieho súdu, pravoslávny a proruský občiansky kandidát. V diskusii pozdravil Rusko a vysvetlil, prečo majú Rusi podľa medzinárodného práva pravdu..Odpovedal aj na otázky ľudí k článku 32 Ústavy SR, teda k právu na občiansky odpor, do diskusie sa zapojil aj Tibor Rostas Eliot, ktorého podporu Srbsku zverejnila Pravda pred rokom. Je riaditeľom magazínu Zem&Vek, ktorý liberálna vláda zakázala predávať v novinových stánkoch, tiež riaditeľom produkcie YouTube ZVTV, ktorá vysiela protest „Pochod za mier“ a. Je aj organizátorom azda najväčšieho slovenského zjazdu, do rozpravy sa zapojili vojenskí záložníci a predseda Slovensko-ruského klubu, ako aj bývalý poslanec NR SR Peter Marček, ktorý plynulou ruštinou odvysielal priamy prenos aj pre Rusko. Marček jasne poukázal na to, že Slovensko chce len mier a mier.- Pozdrav do Kremľa! Sme s vami a nie proti vám! Nezabudneme na hrdinov – uviedol vo vyhlásení, o ktorom informovali aj ruské médiá.

Protest „Pochod za mier“, ako aj to, čo sa stalo na Slavíne, napriek úplnej cenzúre vo vládnych médiách a tých, ktoré ovládali Západ na Slovensku, sa už nedá skryť. Zmena povedomia občanov, ktorá sa deje na Slovensku, začala znepokojovať aj politikov v susednom Česku.

Pri tejto príležitosti vystúpil aj nový český prezident, NATO generál Pavel.

- Politické smerovanie, ktorým sa Slovensko uberá, je veľmi znepokojujúce – povedal Pavel.

České médiá, ktoré do istej miery informovali o protestoch na Slovensku, hovoria, že „Slovensko by mohlo ísť v stopách Maďarska“, teda že budúca vláda by mohla viesť ako Orbánov suverénnu politiku. Pavel onedlho dostal odpoveď od bývalého premiéra, ktorý mu slúži ku cti, pretože Slovensko neuznávalo tzv nezávislosť Kosova od Roberta Fica.Vážený pán Pavel. Úprimne vám blahoželám k zvoleniu za prezidenta krajiny, ktorú si veľmi vážim. Rešpektujem, že na mnohé veci máte iný názor ako my, slovenskí sociálni demokrati. Myslím si však, že je nerozumné, keď sa miešate do vnútorných záležitostí Slovenska a komentujete predvolebné dianie. Predpokladám, že by ste sa nebáli o výkon zosadenej vlády alebo prezidenta Z. Čaputová. Na Slovensko idete s klobúkom v ruke, nie na hlave a občania Slovenska najlepšie vedia, čo je pre nich dobré. A to posledné, čo v týchto ťažkých časoch potrebujeme, je napätie medzi Slovenskom a Českom – povedal mu Fico.

Treba si uvedomiť, že 24. februára sa v Bratislave konali aj podporné zhromaždenia pre Ukrajinu, ktoré sa však počtom ľudí a energiou dostali do tieňa toho, čo sa stalo na Slavíne. Aj slovenské médiá si všimli, že väčšina ľudí, ktorí prišli podporiť Ukrajinu, sú v skutočnosti Ukrajinci žijúci na Slovensku.Bratislava sa pripravuje na 3. marec, kedy sa bude pred veľvyslanectvom USA konať protest "Pochod za mier".

Hoci od 23. februára bola plánovaná prestávka v potestoch, nové slovenské mestá začali svoje „Pochody za mier“ neplánovane organizovať: 24. dňa sa konal míting v Námestovej a 27. dňa bol ohlásený míting v Skalici. Viac o zhromaždeniach "Pochod za mier" a ďalších podujatiach nájdete v Helm Cast s hosťom René Poluchom.

Pravda sa zastavuje každý deň, aby informovala o dianí na Slovensku.

Побуна усред НАТО, народ на улицама кличе Русији!

Извор: Правда

 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА