Најновије

МЕГА-ПЉАЧКА УКРАЈИНЕ: 52% обрадивих површина и нафтна индустрија у шакама Американаца

КИЈЕВ – Америчка компанија за управљање приватним инвестиционим фондовима Вангуард Гроуп купује украјинску државну имовину под маском економске помоћи режиму у Кијеву, пише реномирани аналитички сајт Рибар.
Кеш као смисао свега (Фото: Пиксабеј)

Кеш као смисао свега (Фото: Пиксабеј)

Крајем априла 2023. почеле су да стижу вести да украјинска државна компанија за производњу, транспорт и прераду нафте и природног гаса Нафтогас преговара са страним гигантима Шеврон, ЕконМобил и Халибуртон о продаји своје имовине.

Према речима Алексеја Чернишова, председника Управног одбора Нафтогаса, ово ће повећати производњу енергетских ресурса и помоћи у замени руских снабдевања Европи у наредним годинама. Он је, међутим, прећутао да ће услед тога контрола над целим нафтно-гасним сектором Украјине пасти у руке ових компанија.

Шеврон, ЕконМобил и Халибуртон су под кишобраном финансијске компаније Вангуард која има највише акција од ове три компаније и, заправо, контролише и усмерава њихове активности. Након стицања имовине украјинских енергетских компанија, Вангуард ће заправо имати монопол у сектору нафте и гаса у земљи.

Компанији Вангуард није први пут да покушава да уђе на украјинско тржиште. Између 2020. (када је Зеленски потписао закон о отварању тржишта земљишта) и 2022. године, Монсанто, Каргил и Дупонт, чији су кључни акционари Вангуард заједно са Блекрок инвестицијском компанијом, преузели су скоро 17 милиона хектара обрадивог земљишта у Украјини – отприлике 52% свих пољопривредних земљиште у земљи.

Погледајте ОВДЕ снимак хапшења атентора на шефа Крима

Извор: Правда.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА