Најновије

ДРЕЦУН О СТАЊУ НА КОСМЕТУ: Сад је скроз јасно ко прави проблеме

Председник Одбора Скупштине Србије за Косово и Метохију Милован Дрецун каже, поводом неуспеха састанка у Бриселу, да је једино што је добро то да је сада потпуно постало јасно да је приштинска страна та која омета постизање било каквог напретка у дијалогу, и да је у први план сада ипак истакнута Заједница српских општина, пошто је неко време била потиснута у други план.

Последњи разговори преговарача у Бриселу завршени су без успеха. Аљбин Курти није прихватио компромисни предлог ЕУ. Неименовани извор из Брисела каже да у таквим околностима неће бити даљих састанака на највишем нивоу и најављује одговор до почетка октобра.

Милован Дрецун, председник Одбора Скупштине Србије за Косово и Метохију, рекао је за РТС да је, имајући у виду да су ставови страна били унапред веома снажно дефинисани, то заиста очекивана ситуација.

“Једина непознаница била је да ли су можда посредници ЕУ у овим преговорима припремили нешто ново, неки нови предлог или можда некакве мере којима би запретили Приштини, и ту се практично ништа ново није десило. Направљен је тај некакав компромисни предлог само о редоследу преговора, дакле о чему да се разговара паралелно“, наводи Дрецун.

Једино што је добро, према његовој оцени, јесте да је сада потпуно постало јасно да је приштинска страна та која омета постизање било каквог напретка у дијалогу, и да је у први план сада ипак истакнута Заједница српских општина, пошто је неко време била потиснута у други план.

Што се тиче наставка дијалога, Дрецун очекује да ће нових састанака бити, пошто је у питању процес.

"Не би било добро да дијалог престане. Како ћемо решавати проблеме? Неопходно је да се између Београда и Приштине одржава комуникација. Ма колико она била тешка и не доносила успехе, али ипак, када одржавате ту комуникацију, када о нечему разговарате, постоји каква-таква шанса да постигнете неки договор“, сматра Дрецун.

Напомиње да ће следећи састанак морати да се добро припреми, да се види о чему ће се разговарати не само на високом нивоу, већ и на нивоу тимова преговарача, да се припреми унапред неки договор.

"Ако хоћемо напредак, онда морамо да отклонимо узрок који је довео до неуспеха на овом састанку. Борељ је сам рекао да је узрок неуспеха овог састанка и непостизања договора, инсистирање Аљбина Куртија на де факто признању. Онда морате ви са њим да отклоните тај разлог. Да одустане од тога. Да не инсистира и не злоупотребљава тај предлог споразума ЕУ о путу нормализације односа за постизање де факто признања. Ако то не ураде, неће бити успеха ни на наредном састанку, неће бити никаквог напретка у свему томе“, сматра Дрецун.

Када је реч о могућем увођењу неких јачих санкција Приштини, оцењује да то у политичком смислу не забрињава много Аљбина Куртија, и да не губи подршку због тих мера које је увела ЕУ.

Прочитајте ОВДЕ шта је Путинов кец у рукаву

Извор: РТС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Филантропи из европе

Звоњење на вратима.Човек отвара врата и види на прагу како стоји особа са киселим изразом ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА