Најновије

КУРТИ СПРЕМА ПЛАН ЗА ОДСТРЕЛ: Једна страна служба спремна да помогне за коначни обрачун

Премијер привремених приштинских институција Албин Курти уз помоћ једне европске земље планира да искористи трагичне недељне догађаје за реализацију својих циљева. Један од њих је и покушај да се преко наводног учешћа потпредседника Српске листе Милана Радоичића у догађајима у селу Бањска дође до забране рада најјаче политичке организације Срба на Косову и Метохији. И без тога могло се наслутити да ће партија која окупља практично све Србе с КиМ доспети на Куртијеву листу за одстрел после његове недавне изјаве у Бриселу, када је директно поручио Српској листи да ће „да пате и плате”.

Председник скупштинског Одбора за Косово и Метохију Милован Дрецун каже да је Приштина одмах кренула у једну систематску кампању на унутрашњем плану. За „Политику” каже да је циљ да се покаже како је реч о терористичкој групацији, са циљем да је повежу с Београдом, а да истовремено и паралелно спремају удар на Српску листу. „То значи да ће се у наредном периоду појавити захтеви да се забрани политичко деловање Српске листе, да јој се онемогући учешће на било којим наредним изборима како би фактор српског јединства и повезаности с Београдом били елиминисани с политичке сцене Приштине”, каже Милован Дрецун.

БАЊСКА НА НИШАНИМА! Снајпери, дронови, опасно стање

Повод за нови и очекивани напад на Српску листу, за коју је на последњим изборима гласао огроман број Срба, истог дана када је дошло до погибије више људи у сукобу у Бањској, тзв. министар полиције Косова Џељаљ Свечља, нашао је у једном од заплењених возила где је наводно пронађена документација Милана Радоичића и бројне дозволе за ношење оружја. „Нашли смо његову документацију у једним колима. Имамо сазнања и да је он био један од вођа групе”, истакао је он и касније је показана фотографија снимљена с дрона где се у манастиру у Бањској наводно налази Радоичић. Врло брзо је утврђено да је реч о лошој фото-монтажи, али та информација није објављена у косовској јавности.

ВАНРЕДНО САОПШТЊЕ! Огласила се српска БИА

Уколико се реализује претња да се забрани политички рад Српске листе, то би, готово је извесно, имало веома лош развој догађаја и само би додатно радикализовао ситуацију на Косову и Метохији. На последњим изборима пре више од две године Српска листа је партија која је добила 96 одсто гласова Срба с КиМ и има отворену подршку Београда.

Из Приштине су до сада више пута тражили поводе за забрану СЛ што би могло да има катастрофалне последице по односе Срба и Албанаца. Упркос бројним напорима, разних политичара и саветника из неких амбасада да пронађу разлоге за забрану, сви они би врло брзо били стављени по страни, јер било каквих реалних доказа који би онемогућили рад најбројнијој партији косметских Срба није било.

Ако би се овог пута, ипак, остварио овај сценарио, тада Срба више неће бити у покрајинским институцијама. А ако их тамо не буде, онда им преостају само ванинституционални начини да штите и чувају своју слободу и огњишта. Од када Срби на Космету плебисцитарно гласају за Српску листу, она је непрестано на мети неких држава Запада, и наравно Приштине, с једним циљем – да ако већ не може да се њоме управља из иностранства, да се елиминише.

Чак и уколико овај политички авантуризам Куртија доведе до забране, то неће ослабити отпор српског народа његовој окупацији севера Космета. Приштина је намеравала да укине Српску листу и пре неколико месеци, али је тада под притиском Вашингтона и Лондона од тога одустала. Албин Курти је тада намеравао да под разним изговорима покрене правну процедуру за забрану СЛ, али се од тога, бар привремено, одустало.

„Ово је моје упозорење међународној заједници, посебно онима којима је било тешко да честитају Српској листи на изборном резултату и моја молба Приштини да се уразуме, да укидање демократије не води ничему и да морају јасно да знају ко су представници Срба на КиМ”, истакао је тада председник Србије Александар Вучић. Додао је да је суштина у томе да они покушавају да Српску листу прогласе за терористичку и добију подршку међународне заједнице за то. „То је смешна прича за малу децу. Тупава прича коју је неки кретен смислио мислећи да може да науди Српској листи, а наудиће себи. Они могу и да забране Српску листу, хоће ли тиме да забране српски народ”, упитао је Вучић.

Да има много разлога за забринутост, сведочи и чињеница да у политичким кулоарима у Приштини, без обзира на то да ли је реч о власти или опозицији, наводи се да је потребно да се испита деловање СЛ јер, како кажу, терористичким актима који су последица екстремних ставова угрожава уставни поредак. Уколико се то констатује од стране правосудних органа, кажу, треба покренути поступак њеног брисања из регистра странака. На састанку који је одржан јуче ујутро у згради владе Косова, како „Политика” незванично сазнаје, могле су се чути и речи неких истакнутих функционера владајућег Самоопредељења.

„Српска листа је умешана у убиство косовског полицајца и покушава да уништи правни систем Косова, што је директна претња уставном поретку и треба позвати правосудне органе да раде свој посао и да се коначно забрани ова партија. Потребно је до краја године учинити све да она буде одјављена од стране централне изборне комисије, јер је очигледно да она за свој рад добија инструкције из Београда”, навео је један од истакнутих функционера Самоопредељења на састанку где су били присутни и неки представници дипломатског кора.

А поруке које се све чешће чују из Приштине, да СЛ треба укинути, несумњиво представљају најаву наставка кампање усмерене против српског народа на Косову и Метохији, сматра Срђан Граовац из Центра за друштвену стабилност. За „Политику” каже да је Српска листа годинама кост у грлу албанских политичких структура и њихових западних ментора, јер управо она представља једно од најважнијих средстава у борби за опстанак Срба на Косову и Метохији.

„Обједињујући и артикулишући интересе српског народа, та политичка групација постала је синоним за очување јединства српског народа на Космету. Другим речима, СЛ је прерасла у нешто више од обичне политичке партије. Трансформисала се у српски општенародни покрет за одбрану и опстанак на Космету. Управо СЛ има неподељену подршку, скоро једнодушну, Срба на Космету. Исто тако, има разгранату мрежу чланства и локалних одбора који му дају могућност брзог и ефикасног организовања и деловања. А када на то додамо и његову бескомпромисност у борби за очување српских националних интереса, непопустљивост према утицајима и интересима из Приштине или неких западних центара моћи, ствар нам постаје потпуно јасна. СЛ уз СПЦ представља један од темељних стубова у борби за опстанак српског народа и очување јужне српске покрајине”, наводи Граовац.

И управо зато поруке које стижу из Приштине, да СЛ треба укинути и избрисати, потребно је да се озбиљно схвате не само као претња већ и најава правца даљег деловања представника привремених приштинских институција. „Курти и његови сарадници годинама покушавају да криминализују ту српску политичку организацију. Лепе јој етикету терористичке организације, повезују је с руским ’Вагнером’, припремајући на тај начин и домаћу и страну јавност на коначан обрачун. Узмемо ли у обзир да је Куртијева стратегија потпуно јасна и да се своди на сламање, покоравање и протеривање косметских Срба, нема сумње да ће против Српске листе употребити сва средства. Уништавање најмоћније српске политичке организације у јужној покрајини за њега је предуслов остварења тих примарних циљева”, закључује Срђан Граовац.

ШАМАР КУРТИЈУ ПРАВО ИЗ АЛБАНИЈЕ: Еди Рама се огласио и обраћа се КФОР-у

Извор: Политика.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Филантропи из европе

Звоњење на вратима.Човек отвара врата и види на прагу како стоји особа са киселим изразом ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА