Најновије

ЧОВИЋ УПОЗОРАВА: Приштина јуриша на Савет Европе - морамо да их спречимо!

Бивши шеф координационог тима за КиМ Небојша Човић је у ауторском тексту за "Политику" написао да је очигледно да Приштина неће спровести ниједну од својих обавеза - за шта има подршку Запада и додао да то намеће питање због чега ми и даље радимо против себе и својих интереса.

Када већ колективни Запад није вољан да адекватно реагује, ми морамо да стратешки размишљамо и учинимо све што можемо да спречимо било какво "награђивање" приштинског режима евентуалним чланством у међународним организацијама и неким новим признањима, написао је у ауторском тексту за "Политику" Небојша Човић, бивши шеф координационог тима за КиМ.

Он је истакао да је тренутно главни циљ Приштине и њихових ментора, чланство у Савету Европе, о коме би требало да се одлучује пре нових европских избора.

"Иако је и сама иницијатива у вези с пријемом окупираног и међународноправно непризнатог дела територије земље која је чланица УН - и Савета Европе- у ово тело незаконита и спорна, притисци и уцене колективног Запада су велики. Формално одлучујући фактор за пријем тзв. Косова у СЕ биће стање људских права у покрајини, за шта је именован посебан известилац", написао је Човић.

Он је указао да је под актуелним притисцима, нема никакве сумње да ће његов извештај прикрити право стање ствари на терену и да је на нама да припремимо белу књигу о истинском стању људских права на КиМ, да наведемо све случајеве кршења кршења права српске и свих осталих неалбанских заједница и да је пре одлучивања о чланству дистрибуирамо чланицама и организацијама СЕ, уз активно лобирање чланова наше делегације.

Додаје да би потом требало да ту исту публикацију поделимо и свим чланицама УН, у оквиру интензивиране "кампање отпризнавања овог незаконитоог парадржавног пројекта на нашој територији".

"Понављамо исте грешке"

"Чини се да изнова понављамо исте грешке уместо проактивног деловања и наметања тема које су битне за опстанак - и повратак - српског народа на КиМ, све време трошимо на дефанзивно реаговање и управљање кризама, што је од самог почетка и био циљ и Куртија и његових западних ментора, написао је у ауторском тексту Човић. 

Он се осврнуо на најављено укидање динара, које је, како напомиње, створило ново узнемирење и несигурност у српској заједници. Навео је да "нема никакве сумње да ће последице по живот Срба на КиМ бити далекосежне и да је ово још један потез Куртија и његових западних шаптача у систематском довршетку етничког чишћења српске заједнице.

"Реакције колективног запада, опхрваног сопственим предизборним турбуленцијама су, чак и више него до сада, млаке и импотентне, иако је, истини за вољу, реакција америчког Стејт департмента била оштрија и доследнија од оне коју смо чули (или не) од чланица ЕУ. Објективно, највише што можемо да очекујемо јесте да се, уместо наметања трајног решења Приштини за ово и слична питања, ствари гурну под тепих увођењем привременог мораторијума на ове одлуке, као што је то био случај с таблицама, до тренутка када се и Срби на КиМ и српска јавност попут жабе довољно скувају да не могу више да реагују", навео је Небојша Човић.

Он је написао да је очигледно да Приштина неће спровести ниједну од својих обавеза - за шта има подршку Запада и додао да то намеће питање због чега ми и даље радимо против себе и својих интереса.

Прочитајте ОВДЕ о састанку Куртија са Квинтом поводом укидања динара

Извор: Политика / РТ Балкан

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА