Најновије

ПУТИН СЕЧЕ ГЛАВЕ ЗАПАДЊАЦИМА: Ево шта је поручио Западу о победи над нацизмом!

Русију и Белорусију повезује заједничка историја и неговање историјског сећања на победу над нацизмом у Другом светском рату, управо на томе се заснивају руско-белоруска сарадња и пријатељство, рекао је данас председник Русије Владимир Путин на састанку Врховног државног савета Савезне државе Русије и Белорусије, којем присуствује и његов белоруски колега Александар Лукашенко.

На састанку, поред двојице лидера, учествују представници влада, парламената, кључних министарства двеју држава како би заједнички радили на решењима у циљу јачања економије и хуманитарне сфере, додао је Путин.

Од настанка Савезне државе много је постигнуто, уједињено је законодавство Русије и Белорусије, створени су услови за спровођење заједничке економске политике и заједнички рад на умањењу ефеката западних санкција.

Без обзира на спољне притиске Русија и Белорусија сарађују у међународној арени и међусобно се подржавају, истакао је Путин и додао да Москва и Минск о регионалним и међународним питањима, углавном имају исти став.

Из године у годину расте трговински промет - у првих 11 месеци прошле године порастао је за скоро 9,5 процената и дошао до рекордних 43 милиајрде долара, прецизирао је руски лидер.

Руска Федерација у белоруски економију уложила преко 4 милијарди долара, у републици ради велики број руских компанија, додао је Путин.

Прошле године је завершена изградња белоруске нуклеарне станице уз помоћ руске стране, што је, као је Путин оценио, озбиљан помак – Белорусија је постала нуклеарна држава, а то је озбиљан корак за развоју економије, науке и технолошке сфере.

Из године у годину трговинска размена расте и у првих 11 месеци прошле године је достигла рекордних 43 милиона долара, прецизирао је руски лидер.

Руска Федерација је у белоруску економију уложила више од четири милијарде долара и тамо ради велики број руских компанија, додао је Путин.

Прошле године је, уз помоћ Русије, завршена изградња белоруске нуклеарне електране. Белорусја је постала нуклеарна држава, а то је озбиљан корак за развоју економије, науке и технолошке сфере, оценио је Путин.

Путин је потврдио планове да се у космос овог пролећа пошаље белоруски руски космонаут.

Према речима Путина, развијен је пројекат који ће до 2026. године допринети развоју држава у најразличитијим сферама – у индустрији, пољопривреди, логистици, енергетици, транспорту, информационој сфери, а ради се и на стратегији научне сарадње до 35. године зарад јачање заједничког технолошког суверенитета, рекао је Путин.

Такође, циљ је да Русија и Белорусија у спољној полици до 26. године још више ојачају координацију у међународним пословима, с обзиром да је у интересу Савезне државе мултиполарни, демократски систем светског поретка као и недељива безбедност, поручио је Путин.

"Намерени смо да урадимо све што је потребно да јачамо узајамно корисну и равноправну интеграцију", поручио је Путин.

Лукашенко, који председава саветом је потврдио да су у претходна два дана вредно радили и размотрили проблеме "од северног до јужног пола".

Лукашенко се захвалио свим руским колегама као и председнику на гостопримству и топлом пријему у Санкт Петербургу где се у претходна два дана, како је рекао, вредно радило.

У свету се разбуктао велики број сукоба јер поједине државе не бирају средства да задрже монополарни светски поредак, оценио је Лукашенко. "И Хути, и Блиски исток, и Јужно кинеско море, и проблеми са Тајваном – све је то због чињенице да долази мултиполарни свет", оценио је.

Русија и Белорусија ће до краја 2023. године достићи историјски максимум у трговини робом и услугама, рекао је Лукашенко и додао да ће трговински промет достићи историјски рекорд од отприлике 54 милијарди долара.

Најважнија питања на којима још увек треба да се ради, како је рекао Лукашенко, тичу се стварања заједничког тржишта за гас, нафту и нафтне деривате.

Такође, неопходно је да се по сваку цену елиминише све што отежава узајамно снабдевање робом, изједначе услове пословања предузећа, елиминишу баријере у области државних набавки, уклоне ограничења у транзиту робе, навео је белоруски лидер.

"Главни задатак у индустријском сектору је интензивирање сарадње у области супституције увоза. Много је овде урађено, нису успели да нас баце на колена", рекао је.

Лукашенко је уверен да ће изборни период у Белорусији и Русији проћи мирно. Белорусија је, по угледу на Русију, успоставила јединствен дан гласања када ће се бирати посланици парламента и локалних већа, рекао је Лукашенко.

Лукашенко је, подсетимо, у Русију допутовао у суботу поводом 80. годишњице ослобођења Лењинграда од нацистичке опсаде.

Савезна држава Русије и Белорусије настала је 1999. године са жељом да се одрже јаке везе Минска и Москве и у оквиру нових државних граница.

Ове године савез слави 25. година постојања.

Прочитајте ОВДЕ шта је Захарова поручила Бајдену у вези Тексаса

Извор: РТ Балкан

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА