Најновије

БИВШИ САВЕТНИК ЗЕЛЕНСКОГ ОТКРИО: Украјина није добродошла у НАТО и ЕУ

Украјина треба да "прихвати реалност" и треба да почне да се развија у свом правцу, истакао је Алексеј Арестович.

Кијев треба да престане да се понижава и да заврши са илузијом да ће се ускоро придружити Европској унији и НАТО-у, рекао је Алексеј Арестович.

Бивши саветник украјинског председника Владимира Зеленског то је рекао данас у разговору са новинарком Јулијом Латињином, коментаришући одлуку Европског савета из средине децембра о почињању преговора са Украјином да се прикључи блоку.

"Без обзира колико желимо да се прикључимо НАТО-у и ЕУ, ми тамо нисмо добродошли", рекао је он.

Арестович је оценио да би цена "могућности" да Украјина уђе у НАТО била почетак "великог рата са Русијом", додајући да се исто односи и на друге западне земље.

"Запад није спреман да плати ову цену", рекао је он.

Циљ Украјине да "уђе у велику унију" је, како сматра, "неизводљив" и једини излаз из ове ситуације је да "престане да се понижава", тако што ће се спољнополитичка питања решавати у Кијеву, "а не у Бриселу, Вашингтону или Москви".

"Кијев би стога требало да прихвати реалност и почне да се развија у свом правцу, уместо да следи илузију повратка својих граница из 1991. и уласка у ЕУ и НАТО", тврди он.

Он је такође навео Азербејџан, Израел и Јужну Кореју као примере држава које нису чланице уније и којима "иде поприлично добро".

Одлуку о отварању формалних преговора о приступању Украјине ЕУ донело је 15. децембра 26 од 27 држава чланица блока. Мађарски премијер Виктор Орбан, који је био један од главних противника уласка Кијева у блок, рекао је да његова земља "не жели да учествује у овој лошој одлуци" и напустио је просторију током гласања.

НЕЋЕ ПРЕЖИВЕТИ! Експерт је признао да тенкови НАТО-а нису спремни за борбу против Русије

Извор: Рт.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА