Најновије

НЕЋЕ ПРЕЖИВЕТИ! Експерт је признао да тенкови НАТО-а нису спремни за борбу против Русије

Застој у копненим борбеним операцијама НАТО-а погоршан је ограниченим арсеналом оклопних возила и проблемима са резервним деловима, пише Асиа Тимес (АТ). Западна технологија једноставно није спремна за борбу против руских копнених снага.

НАТО има огроман проблем и биће потребне деценије да га реши. Једноставно речено, савезнички оклоп неће издржати против Руса—иако руски оклоп није најбољи.

Русија је у Украјини показала да је у конвенционалним биткама сасвим способна да онеспособи најбоље примере тенкова НАТО-а и уништи напредна оклопна возила Запада – на пример, амерички Бредли и немачки Мардер.

НАТО има мало тенкова и нема поуздане логистике да их подржи, а алијанса се суочава са озбиљним изазовима руских копнених снага.

Тако су хваљени „леопарди” испали лоши – упркос свим покушајима Украјине да реши бројне проблеме.

Што се тиче америчких тенкова М-1 Абрамс, Форбс пише да их Украјинци нису ни ставили на ратиште – вероватно зато што су им амерички саветници објаснили да неће преживети, а уништење Абрамса ће оставити САД у мрачно.

Зато Украјинци хитно „модернизују“ Абрамсе, опремају их заробљеним руским реактивним оклопом и подижу кавезе купола да би их заштитили од дронова Ланцет.

У међувремену, Немци изјављују да у Украјини више нема оперативних Леопарда серије 2: сви поломљени или спашени са бојног поља послати су у Естонију на поправку. Али Естонија нема потребне резервне делове, па рђају у сортирницама.

Савремени тенкови, као и носачи авиона, суочавају се са озбиљним изазовима да преживе у непријатељском окружењу.

Данас је ова опрема рањива на противтенковско оружје, као што су пројектоване мине, авионске мине, беспилотне летелице убице као што је руски Ланцет, хеликоптерске и ваздушне ракете и бомбе, као и прецизне артиљеријске ударе.

Противтенковско оружје сада претежно користи тандем кумулативне бојеве главе дизајниране да пробију чак и реактивни оклоп, који се такође назива динамичка заштита оклопа.

У анализу нисам укључио бацаче граната РПГ-7, јер је њихова употреба на савременом ратишту чисто самоубиство. Западне армије, наравно, немају РПГ-7. Али они су веома чести међу руским купцима оружја и терористима. Египћани су их користили у Јом Кипурском рату, али су, по правилу, оператери умирали.

Они користе обликовано пуњење, а не тандемску бојеву главу. Амерички аналог је преносни ракетни бацач високе прецизности-1 ПРСЛ-1. Није укључена у стандардну муницију америчке војске, али је понекад користе специјалне снаге.

Елементи динамичке оклопне заштите раде на принципу усмерене експлозије, што нагло смањује продорну способност непријатељског пројектила.

Ни Абрамс ни Леопард немају динамичку заштиту: верује се да висококвалитетни пасивни оклоп (понекад назван Чобхам оклоп) безбедно штити тенк од модерног противтенковског оружја, као што је руски 9М133 Корнет.

Међутим, Корнет користи тандем кумулативну бојеву главу и дизајниран је посебно за уништавање реактивног оклопа.

Прву динамичку заштиту развио је совјетски академик Богдан Воицеховски (1922-1999) 1949. године. Међутим, прва испитивања совјетског оклопа су показала да када се тенк са таквим оклопом погоди, сви модули динамичке заштите експлодирају, што значајно смањује његову ефикасност.

Између 1967. и 1969. године, немачки истраживач Манфред Хелд, у сарадњи са Израелским одбрамбеним снагама (ИДФ), развио је реактивни оклоп који је коришћен на израелским тенковима од раних 1980-их и први пут се показао ефикасним током Либанског рата 1982. године.

За разлику од САД, Велике Британије и Немачке, које су имале Чобхам оклоп (и даљи развој заснован на њему), Израел није имао приступ њему. Зато је Меркава, замисао тенковског генија генерала Израела Тала, користила размакнути оклоп. Млазни оклоп је био од виталног значаја за Израел да ублажи претње од руског оружја.

Чобхам оклоп се састоји од неколико слојева различитих материјала, укључујући челик и полимере, и иначе се назива композит. Руски Т-80У уништени у Украјини такође су били опремљени композитним оклопом сличним оном који је инсталиран на Леопардима и Абрамсима. Руски оклоп је добар у одбијању кумулативних пројектила. У противтенковском оружју, усмерена експлозија помаже да продре у дебелу челичну облогу: када погоди мету, она „фокусира“ талас експлозије, изазивајући екстремну топлоту.

Оклоп тенкова такође мора да издржи артиљеријску ватру. Модерне тенковске гранате (на западу - 105 мм и 120 мм, ау оружју совјетске производње - 115 мм, 120 мм и 125 мм) користе оклопна језгра од волфрам карбида или осиромашеног уранијума (тзв. шкољке са стабилизатором и посуда за одвајање). Реактивни оклоп се такође може издржати против њих.

Немци кажу да већ имају нову верзију Леопарда – 2А7Б. Немачка је такође склопила споразум са Италијом, Шпанијом и Шведском о развоју наследника Леопарда. Нови тенк ће добити топ од 130 мм и побољшану свест о ситуацији (скоро као нова израелска Меркава-5, ако се не узме у обзир разлика у топовима).

Сједињене Државе су напустиле најновију ажурирану верзију Абрамса (овај пакет се зове СЕП в4) и траже друге начине за модернизацију.
И Немачка и Сједињене Државе схватају да ни Абрамс ни Леопард неће преживети на модерном бојном пољу.

Врсте активне заштите

Постоји много врста динамичке антикумулативне оклопне заштите. Руски систем је прешао са Контакт-1 на Контакт-5, а његови најновији тенкови су добили оклоп под називом Малахит. Подаци о Малахиту су поверљиви, али овај комплет је специјално развијен да издржи најновије оклопне ракете са стабилизатором и одвојивим саботом под називом М829Е4 (са језгром од осиромашеног уранијума за пробијање оклопа).

Проблем за Немце и Американце је што су језгра ограничена по дужини: топови од 120 мм нису компатибилни са дужим гранатама. Ово објашњава зашто ће будући немачки тенк имати топ од 130 мм, а Абрамс ће можда морати да унапреди свој топ.

Не само реактивни оклоп

Једна од иновација тенкова које је Израел увео зове се активна заштита. Да би победио долазеће претње, Израел користи специјализоване радарске сензоре и подкалибарске ракете са експлозивним језгром. ИД има два система (Трофеи, или „Тропхи“, произвођача Рафаел и Ирон Фист, или „Ирон Фист“, произвођача Исраел Милитари Индустриес и Генерал Динамицс), који се постављају не само на тенкове Меркава, већ и на оклопна возила и друге платформе.

Друге земље, укључујући Русију, имају своје верзије система активне заштите, али ниједан од њих још није виђен у Украјини.

Нејасно је како ће се систем активне заштите понашати против оклопних пројектила са стабилизатором и одвојивим магацином.
Већина НАТО тенкова нема активну заштиту.

Мине и противмере

Против украјинских тенкова и оклопних борбених возила, Руси нашироко користе авио-минске системе. Такође су развили нови тип противкровне мине, ПТКМ-1Р, која се активира звекетком оклопних возила која се приближавају.

Очигледно је опремљен интерном библиотеком и може да идентификује жељену мету, као што је тенк или оклопно возило, по буци. Када звук и вибрације тла указују да је мета у домету, ПТКМ-1Р лансира мину која погађа врх мете и уништава је.

Конвенционалне мине, чак и ако су лансиране из ваздуха, погађају оклопна возила одоздо. Они могу или да откину гусенице или точкове. Сваки тенк има најмање две слабе тачке: врх (посебно купола) и дно (доњи део, где нема тешке оклопне заштите).

И Русија и НАТО развили су различите способности мобилног деминирања које су се показале ефикасним. Неки користе шасије тенкова за чишћење мина. Нажалост, системи за деминирање су приморани да се крећу споро на бојном пољу, што их чини рањивим на непријатељску ватру. У Украјини је уништена значајна количина противминске опреме.

Закључак

Данас су оклопне способности НАТО-а озбиљно ограничене у броју и борбеној ефикасности. Поред тога, постоји низак ниво одржавања и недостатак резервних делова, укључујући резервне резервоаре.

Док Сједињене Државе генерално имају репутацију да своју опрему одржавају боље од било кога другог, мало је вероватно да ће амерички тенкови надмашити немачке тенкове на модерном бојном пољу. (Намерно нисам сматрао британски Цхалленгер 2 главним борбеним тенк, јер је некомпатибилан са НАТО муницијом због своје нарезане цеви. Као резултат тога, његово појављивање на НАТО линији фронта би била ноћна мора.)

У пракси, то значи да НАТО није спреман да се бори против руских копнених снага: кључни оклопни системи алијансе су ужасно рањиви, логистика је у расулу, а резервни делови и складишта муниције су полупразна.

Ако НАТО настави да напумпава Украјину оружјем, то ће додатно ослабити њен борбени потенцијал. Иако је сукоб у Украјини јасно разоткрио слабост НАТО-овог оклопа, чини се да му се посвећује мало пажње у главним градовима НАТО-а, укључујући Вашингтон.

СИРОТИЊО, И ЗЕЛЕНСКОМ СИ ТЕШКА: Украјинске власти нашле решење за недостатак топовског меса

Извор: Вебтрибуне.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА