Најновије

РАМИН ФАКТОР ИЗМЕЂУ СРБИЈЕ И УКРАЈИНЕ: Зеленски забија Вучићу нож у леђа!?

Председник Украјине, Володимир Зеленски, и председник Србије, Александар Вучић, срели су се у Тирани на самиту "Украјина-Југоисточна Европа" и овај сусрет је протекао у "добром тону", међутим, иза брега се изгледа нешто ипак ваља.

Иако је раније Зеленски истицао да је поштовање територијалног интегритета и принципа Повеље УН-а простор од врхунске важности у сарадњи Србије и Украјине, сада су такве поруке изостале и то, очигледно, након утицаја Едија Раме и “украјинског” самита у Тирани.

Овај пут, Зеленски се захвалио Србији на поштовању територијалног интегритета Украјине, али територијални интегритет Србије није поменуо, нити истицао важност заједничке сарадње две земље у вези очувања међународног права по питању територијалног интегритета и принципа територијалног интегритета, као што је то изјављивао пре неколико месеци.

По свему судећи, Зеленски је “пресложио коцкице”, и једино је Вучић истакао захвалност њему за поштовање територијалног интегритета Србије, али то директно нисмо чули од самог Зеленског. Јасно, због фактора Едија Раме и његовог новог утицаја на Украјину који, судећи по самиту посвећеном Украјини, није мали и веома известан је континуитет у грађењу ових нових политичких веза две земље.

Вучић је међутим истакао тему “територијалног интегритета и међународног права” након састанка са Зеленским.

„Поновио сам принципијелни став Србије о поштовању норми међународног права и Повеље Уједињених нација, као и о кључном значају дипломатије у решавању свих сукоба, јер нас томе, пре свега, учи тешка историја Србије која је вековима страдала”, написао је Вучић на Инстаграм налогу.

Захвалио сам се Зеленском на поштовању територијалног интегритета Србије. Поред тога, тема разговора био је и европски пут двеју земаља, навео је Вучић.

Остаје да се види колико ће у будућности “Рамин фактор” имати утицаја на понашање украјинских власти и самог Зеленског, али не треба да изненади уколико Зеленски “окрене ћурак” и крене са реториком о “уникатности и посебности” косовског случаја.

Његова објава након састанка са Вучићем могла би бити наговештај тога, јер он прича само о територијалном интегритету Украјине.

Састао сам се са председником Александром Вучићем и захвалио Србији на подршци суверенитету и територијалном интегритету Украјине, као и хуманитарној и финансијској помоћи и добродошлици Украјинцима који су побегли од рата. Приметио сам значај учешћа Србије у примени Формуле мира. Договорили смо се о даљим контактима како бисмо проширили глобалну подршку Формули. Обавестио сам председника Вучића о тренутном стању на фронту. Разговарали смо и о безбедносним и политичким изазовима у источној Европи, написао је Зеленски на мрежи Икс. 

Србији остаје да се нада да су ови “утишани тонови” Зеленског само ствар привременог “лепог понашања” према домаћину у Тирани, те да ће Београд имати пуну подршку Кијева, јер је то сигурно заједнички интерес од огромне важности, а можда и кључни пут за решавање оба конфликта.

Прочитајте ОВДЕ о свађи Ђиласа и Брнабићке на мрежи Икс

Извор: Правда.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА