Најновије

ОСМАНИ У РАТНОМ ТОНУ: Радимо према Бриселском споразуму - наше снаге спремне за сваки напад!

„2013 потписан је међународни споразум између Косова и Србије, који је ратификован у парламенту и потписан од тадашњих премијера Косова и Србије. Овај споразум обавезује Србију да од тада укине све своје нелегалне или паралелне структуре на Косову“, рекла је данас Вјоса Османи, председница лажне државе Косово.

Она је данас у свом кабинету дочекала и угостила немачког министра одбране Бориса Писторијуса, са којим је разговарала о свим актуелним дешавањима на Косову.

Османијева, према писању локалних приштинских медија, рекла је да су одбрамбене снаге Косова у сарадњи са својим савезницима спремне за сваки евентуални напад, наводећи да “Србија неће успети у својим намерама”.

Османи је на конференцији за новинаре посебно истакла однос Косова и Немачке.

Косово се, рекла је она, показало као партнер Немачке и чланица НАТО-а, а Немачкој је потребно Косово да би обезбедила свој суверенитет.

„Наша војна сарадња је динамична и еволуирајућа, укључујући вредан допринос подршци Косовским безбедносним снагама...Косово је посвећено изградњи своје војске по високим стандардима НАТО-а, модерне, спремне снаге за одбрану наше земље. и допринос разним мировним снагама, мисијама широм света. Косово се показало као посвећен партнер Немачкој“.

А јасна подршка њиховом "напору за мир, стабилност и безбедност у нашем региону" је повећање трупа КФОР-а на Косову.

„Порука Србији је јасна, њихово војно и полицијско присуство је заувек окончано на Косову у јуну 1999. године.

Страна која оспорава интегритет Косова и врши акте агресије, каже ова председница, је Србија, односно српска политика, а покушај подривања мира је, како је рекла, догађај у Бањској 24. септембра.

„Напад 24. септембра био је покушај подривања мира не само на Косову, већ и на Балкану. Србија и њене институције стоје иза терористичког напада, од организације до снабдевања...”, рекла је она, пренели су медији детаљи са ове конференције.

Она је и данас оптужила Србију да је „шверцовала оружје и возила на Косово пре 24. септембра”.

„Месецима пре напада Србија је илегалним путевима успевала да прокријумчари војну опрему, чак и оклопна возила. Било је случајева да су злоупотребљавали име КФОР, стављајући их на оклопна возила да би их увезли на Косово. Злоупотребили су немачку заставу, доводећи у опасност не само Косово, већ и Немачку. Морамо да ојачамо и одбранимо границу како бисмо спречили ширење оружја”.

Она је навела и затварање Привремених органа општина на Косову које функционишу по српском систему.

Она је истакла да је реч о обавези која произилази из споразума Приштине и Београда потписаног 2013. године.

Иако је то обавеза, каже, Србија није предузела мере против тих институција, већ их је ојачала.

„2013 потписан је међународни споразум између Косова и Србије, који је ратификован у парламенту и потписан од тадашњих премијера Косова и Србије. Овај споразум је обавезао Србију да од тада укине све своје нелегалне или паралелне структуре на Косову, а Србија не само да није предузела мере, већ је ојачала структуре. Претворили су се у банде које организују терористичке нападе на Републику Косово. Косово има уставну обавезу која проистиче из Бриселских споразума и законску обавезу да не дозволи овим структурама да функционишу”.

„Илегалне структуре на Косову немају право да постоје на Косову од 1999. године, када је престало присуство српских институција на Косову“, додала је Османи.

Прочитајте ОВДЕ шта је рекао Писторијус у Приштини

Извор: Правда / КосСев

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА