Најновије

АМЕРИЧКИ "ТАЈМ": Узбуна у Белој Кући због случаја Бањска

Свега неколико дана након дешавања у Бањској 24. септембра из Сједињених Америчких Држава огласили су се са наводима да су уочили „значајно српско војно распоређивање“ у близини територије Косова, те су упутили позив Београду да повуче снаге. Извештавајући о томе како је дошло до објављивања ових информација, амерички магазин Тајм пише о новој методи све чешћег скидања ознаке поверљивости са података до којих су дошле њихове обавештајне службе, а која се примењује од рата у Украјини.

„Поподне 27. септембра, стручњак за Балкан у Белој кући добио је узнемирујући позив из америчке обавештајне агенције. Српске снаге су се гомилале дуж границе њихове земље са Косовом, где НАТО одржава нестабилни мир од крвавог рата за отцепљење 1999“, наводи се у овонедељном тексту америчког магазина.

Уз подсећање на дешавања три дана раније у Бањској, магазина Тајм додаје – „сада је Србија распоређивала тешко наоружање и трупе“.

„Били смо веома забринути да би Србија могла да се спрема за војну инвазију“, рекао је за овај медиј званичник Савета за националну безбедност (НСБ).

Питање је било шта да се учини поводом тога. Месеци растућих тензија у удаљеном углу југоисточне Европе нису добили велику пажњу у медијима. Дипломатски напори Уједињеног Краљевства, Италије и других земаља са трупама на терену на Косову, нису успели да смире ситуацију, анализира Тиме.

Са друге стране, наводи да је у Вашингтону пажња била усмерена на „хаос у Конгресу“, а да је у већем делу Европе, главни приоритет био усмеравање континуиране подршке Украјини.

Као део напора да се „изврши притисак на Србију да одступи“, амерички саветник за националну безбедност, Џејк Саливан, одобрио је захтев свог тима за Европу да „скине ознаку тајности са елемената о српском нагомилавању, како би то било јавно објављено“, пише амерички магазин.

„Затим је захтев, путем поверљиве е-поште, 29. септембра, послат канцеларији директора националне обавештајне службе (ОДНИ) у Северној Вирџинији. Након дводневне борбе да се скине ознака тајности, портпарол НСЦ Џон Кирби сазвао је непланирани Зоом позив са члановима новинарског корпуса који извештавају из Беле куће“.

Кирби је тада изнео нове информације о дешавањима 24. септембра, али уједно известио и о најновијем распоређивању Војске, наводећи да то укључује напредну артиљерију, тенкове и механизоване пешадијске јединице.

Како се о томе све више извештавало, пише даље Тајм, европске земље придружиле су се САД у „примени новог дипломатског притиска на Србе“, а Велика Британија је најавила додатно распоређивање трупа на Косову. За неколико дана, српске трупе су почеле да се повлаче.

Тајм пише да је скидање тајности и објављивање информације о кретању српских трупа један од примера новог приступа Беле куће у коришћењу обавештајних података, који је израстао из одговора САД на рат у Украјини.

Почевши од јесени 2021. године, када су амерички шпијуни постали „убеђени да се Русија спрема за инвазију“, додаје овај медиј, Саливан је радио са директорком Националне обавештајне службе Аврил Хејнс и директором ЦИА Вилијамом Бернсом на „смањивању“ поверљивости детаља о потезима Москве.

Више од две године касније, Бела кућа је изградила „широк програм за дељење тајни када то служи стратешким циљевима“, наводи магазин Тајм.

„Отприлике једном недељно, званичници Беле куће виде обавештајне податке које желе да објаве и добију одобрење од Саливана да покушају“, рекло је за Тајм више десетина садашњих и бивших званичника Беле куће.

Прочитајте ОВДЕ шта су напредњаци открили о свом изласку на нове изборе

Извор: КосСев.Инфо

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА