Најновије

НОВИ ЕКОНОМСКИ СЛОМ ПРЕТИ СВЕТУ: Ево ко нас вуче у пропаст!

Најмногољуднија земља света на крају 2018. забележила драстично смањење економског рата, најниже у последњих 28 година, што је забринуло читаву планету.

Трамп и Ђинпинг (Фото: Јутјуб)

Бројни економски експерти већ неколико пута су упозорили јавност широм планете да би 2019. година могла да донесе нову драматичну финансијску кризу, гору од оне из 2008, чему би, како су наглашавали, умногоме могла да допринесе друга најмоћнија привреда света - Кина.

Бојазан да би те застрашујуће прогнозе лако могле да се обистине јуче је додатно распирио дугоочекивани извештај кинеских власти о економском расту најмногољудније државе света за последњи квартал 2018, по ком се испоставило да је та земља забележила најлошије резултате у последњих 28 година. Наиме, проценат напретка износи свега 6,6, што се делом објашњава недавном трговинском конфронтацијом Пекинга са администрацијом шефа Беле куће Доналдом Трампом, услед које је Кина изгубила драгоцени део прихода.

Осим тога, многи експерти објашњавају да је пад резултат "природних" закона тржишта, по којима се дешава да једна земља може у дужем периоду да бележи невиђени успон, али да у једном тренутку мора доћи до засићења.

- Нико у Кини није имао илузију да се рекордне стопе раста могу одржавати унедоглед. Било је, такође, сасвим јасно да ултрабрзи и усмеравани кинески развој нужно ствара неравнотеже и деформације у економском систему. О томе су отворено говорили и кинески политичари. Непознаница је била везана за тренутак када би могла да почне нова фаза споријег раста, у ком опсегу ће се тај раст кретати и, најважније, како ће се Кина носити са структурним проблемима насталим у вишедеценијском периоду огромног раста - објашњавао је још 2015. наш стручњак Небојша Катић, који се осврнуо на тадашњи благи пад кинеског економског раста.

Како је он тада подсетио, средином јуна 2015. индекс берзе у Шангају је достигао историјски максимум, после ког је уследио велики пад.

- То се као талас пренело и на остатак света и све велике берзе су прошле кроз неколико дана панике и великих падова какви одавно нису виђени - подсетио је Катић.

А управо то би могло да се догоди и сада, страхују светски економисти, који верују да упумпавање новца у буџет Кине не би могло да поправи сву штету која у трену може да настане на тржиштима. Они су реаговали на најаве владе у Пекингу да ће у наредним данима Народна банка Кине у новчани крвоток друге по величини економије света упумпати досад рекордних 570 милијарди јуана (око 83 милијарде америчких долара).

Такође, наслућује се да ће председник Си Ђинпинг путем смањења пореских и других давања растеретити привреду за чак две милијарде јуана (више од 295 милијарди долара) како би избегао даље губитке и преливање кризе на друга тржишта.

- Наша земља трпи због спора са САД, али је досадашњи удар издржљив - самоуверено је рекао шеф кинеског статистичког бироа Нинг Ђиџе.

Упркос таквим најавама, економиста Катић је током викенда за Новости упозорио планету да се не опушта.

- Припадам песимистичнијем кругу економиста, који верују да ће нова криза бити слична или тежа од оне из 2008. Готово сви показатељи ризика данас су лошији него пре десет година, а капацитети држава да се са кризом носе великим делом су потрошени на санирање претходне. На сцени је опасан економски рат Кине и САД, ЕУ је у дубокој кризи, Латинска Америка је у невољама. Додатни фактор ризика је везан за успоравање раста кинеске привреде и то је нови, лош феномен, који нисмо имали 2008. - нагласио је Катић.

Иначе, постоје уверења да је Трамп био одлучан да тржиште САД заштити од кинеских производа јер је знао да Кини прети пад који би се рефлектовао и на остатак света.

Кинески вицепремијер путује у САД

Кинески највиши преговарач за област трговине вицепремијер Љу Хе путује у Вашингтон 30. јануара. Требало би да разговара са Робертом Лајтајзером, представником за трговину администрације Доналда Трампа, с циљем превазилажења даљих несугласица између Вашингтона и Пекинга и избегавања ескалације трговинског рата.

Теорије завере: Кина све ради намерно да би уништила Америку

Бројни западни медији утркивали су се у претходном периоду да Кину оптуже за многа зла у свету, па је сада такав случај био и са актуелним упозорењима на нову финансијску кризу, за коју се тврди да је можда баш потекла из Кине.

Такве спекулације подстакла је недавна изјава кинеског војног стратега Ванга Сјенгсуеја, који је истакао да би његова земља, уколико би то било неопходно, могла да скрши моћ САД не испаливши ниједан метак.

- Нова претња више није директна конфронтација земаља. Данас то више није борба оружја против оружја, авиона против авиона и тенкова против тенкова. Конфронтација добија мноштво различитих облика у различитим областима, на пример, у домену финансија или медија - нагласио је Ванг.

Упркос теоријама завере о наводним акцијама Кине, јасно је да би све што та земља ради Америци веома лако могло и њој да се олупа о главу јер једна без друге тренутно не могу. Међутим, Кина можда јесте у нешто бољој позицији од САД у случају кризе јер све њене финансијске токове контролише држава, те би их тако и лакше заштитила. 

Узнемирујући извештаји канадске обавештајне службе тврде да Русија краде Северни пол. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Српски Телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Трамп и Ђинпинг на радној вечери након Г 20

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА