Најновије

Рецепт за руску салату из 1894. године

У различитим модерним рецептима, руска салата обично се прави са куваним кромпиром, шаргарепом и укисељеним краставчићима (или краставцем), заједно са опционалним састојцима као што су грашак, јаја, целер, лук и јабуке, опционално месо као што су кувано пилеће месо, димљена кобасица, шунка или виршле, уз додатак соли, бибера и сенфа који се понекад додају ради побољшања укуса, а салата се облачи мајонезом.

У многим земљама, јело се често назива руска салата, у неколико скандинавских земаља (Данска и Норвешка) назива се италиенск салат (италијанска салата, како би се признала популарност овог јела у северној Италији – где је, међутим, уобичајено име Инсалата russa), а на холандском се назива хузаренсаладе (хузарска салата).

У бившим југословенским земљама назива се руска салата или француска салата.

У Румунији је позната као „салата (де) боеуф,“ што значи говеђа салата на француском.

У Русији и другим пост-совјетским државама, као и у рускојезичним заједницама широм света, ова салата постала је једно од главних јела на столовима за закуске током прославе Нове године.

Најбоље је послужити хладну са добром погачом!

Оригинална верзија салате измишљена је 1860-их година, направио је кувар француског и белгијског порекла, Лушијен Оливије, кувара ресторана Ермитаж, једног од најпознатијих ресторана у Москви.

Оливијеова салата брзо је постала изузетно популарна међу редовним гостима Ермитажа и постала је потписно јело овог ресторана.

Руска салата припремљена према рецепту ресторана Ермитаж

На прелазу 20. века, један од Оливијеових помоћника, Иван Иванов, покушао је да украде рецепт.

Док је једне вечери сам припремао прелив, као што му је био обичај, Оливије је од‌једном био позван.

Искористивши прилику, Иванов је провалио у Оливијеову приватну кухињу и посматрао његову mise en place, што му је омогућило да донесе разумне претпоставке о рецепту Оливијеовог чувеног прелива.

Иванов је затим напустио посао код Оливијеа и почео да ради као кувар за ресторан Москва, нешто инфериорнијем ресторану, где је почео да служи сумњиво сличну салату под називом „метрополитанска салата“ (рус. Столичный, изговор: Stolichny).

Међутим, гурмани тог времена су известили да је прелив на „Stolichny“ салати био лошијег квалитета од Оливијевог, што значи да му је „нешто недостајало“.

Касније је Иванов продао рецепт за салату разним издавачким кућама, што је додатно допринело њеној популаризацији.

Због затварања ресторана Ермитаж 1905. године и каснијег одласка породице Оливије из Русије, салату су сви почели да зову „Оливије“.

Један од првих штампаних рецепата за Оливије салату, аутора Александрова, који се појавио 1894. године, тражио је пола јаребице, два кромпира, један мали краставац (или велики корнишон), 3–4 листа зелене салате, 3 велика репа шкампа, 1/4 шоље коцкица желеа, 1 кашичица капара, 3–5 маслина и 11⁄2 кашике провенчалског прелива (мајонез).

Као што често бива са гурманлуцима који постану популарни, састојци који су били ретки, скупи, сезонски или тешки за припрему постепено су замењени јефтинијим и доступнијим намирницама.

Састојци за руску салату:

2 велика кромпира, ољуштена и исецкана уздужно

3 шаргарепе, ољуштене и исецкане уздужно

1 конзерва слатког грашка, оцеђеног

3 укисељена краставчића, исецкана, по жељи више

1 црни лук, ситно исецкан

2 кувана јаја, исецкана

2 кашике мајонеза

2 кашике павлаке

½ кашичице соли

бибер по укусу

Припрема руске салате:

Ставите кромпире и шаргарепе у велики лонац и прекријте их посољеном водом; доведите до кључања. Смањите температуру на средње-ниску и кувајте док не омекшају, отприлике 15 минута. Оцедите и исперите хладном водом док се не охладе. Исецкајте кромпир и шаргарепе.

Помешајте кромпире, шаргарепе, слатки грашак, краставце, лук,и јаја у великој посуди. Нежно умешајте мајонез, павлаку, со и црни бибер у смесу од кромпира док се добро не сједини. Покријте посуду провидном фолијом и ставите је у фрижидер док се не охлади, барем 30 минута.

Напомена кувара:

Састојци се могу додавати или изостављати у зависности од личног укуса. Неки људи могу желети додатну количину мајонеза и павлаке.

Извор: Данас

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.
[Translate to English:] [Translate to English:]

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА