Најновије

БАЈДЕН ГУРА СВЕТ У НУКЛЕАРНИ РАТ! Вашингтон намерава да целу планету учини небезбедним местом за живот

Администрација америчког председника најавила значајне измене садашње нуклеарне стратегије САД, које подразумевају и конструкцију нове нуклеарне гравитационе бомбе, чак 24 пута јаче од оне бачене на Хирошиму.

Амерички председник Џо Бајден гура цео свет на ивицу нуклеарног рата. Његова администрација најавила је измене нуклеарне стратегије САД, која би требало да буде много "самопоузданија" од садашње, а која подразумева и конструкцију нове нуклеарне гравитационе бомбе, чак 24 пута јаче од оне бачене на Хирошиму 1945. године.
Наоружавање савезника
Високи званичник Бајденове администрације изјавио је да Вашингтон види потребу да усвоји "конкурентнији приступ" неширењу и контроли наоружања, те да зато намерава да изведе "одређена прилагођавања" способности и става САД у вези са тиме.

- Нови планови се, конкретно, односе на развој нове нуклеарне гравитационе бомбе Б61-13, као и на напоре да се продужи живот неколико нуклеарних подморница класе "охајо" - казао је тај извор за амерички портал "Семафор".
Према његовим речима, Бајденова администрација намерава да размотри како ће америчке нуклеарне снаге "даље еволуирати".

- Биће потребна и дискусија о томе како осигурати кључне савезнике да би и они имали способности за ударе дугог домета и способности надзора - открио је неименовани званичник.

Он је подсетио да споразум Нови СТАРТ, који је од 2011. ограничавао нуклеарне залихе Русије и Америке, истиче 2026. године.

- Ако Бајден буде изабран и за други мандат, кључно питање за нашу администрацију јесте како да приступимо том 6. фебруару 2026, кад Нови СТАРТ истиче. Морамо да размишљамо о томе како да не будемо спутани, али су ту и Русија, као и Кина - истакао је амерички званичник.

Стручњаци за атомску физику, међутим, упозоравају да нова нуклеарна стратегија САД и сама конструкција најразорније америчке нуклеарне бомбе досад, доводи цео свет у опасност од нуклеарног рата.

Слање Ф-16 Украјини је нуклеарна претња
Пре најаве нове нуклеарне стратегије, Америка је подигла нуклеарне тензије, обећавши да ће Украјини дати борбене авионе Ф-16. У питању су ловци који могу да носе америчке нуклеарне бомбе, које су, између осталог, распоређене и по европским земљама.
Због тога руски званичници тврде да сваки Ф-16 који буде користила Украјина треба посматрати као потенцијално нуклеарно наоружање.

 

- Треба поменути да ће та нова бомба бити базирана на претходном моделу Б61-7, најразорнијој од варијанти Б61. Она ће имати максималну јачину од 360 килотона, што је 24 пута разорније од бомбе бачене на Хирошиму. Подсећања ради, та једна бомба је убила 129.000 до 226.000 људи. Другим речима, Б61-13 ће бити масивно деструктивна са несагледивим последицама. То је још једно оружје за нуклеарну борбу, тачније, настојање да се добије нуклеарни рат - кажу стручњаци.

Морално и правно погрешно

Они подвлаче да је циљ развоја Б61-13 управо борба и победа у нуклеарном рату, упркос томе што Бајденова администрација прича да се такав сукоб никад не сме догодити.

- С обзиром на то да ово долази из Бајденове администрације, која је обећала да ће настојати да смањи улогу нуклеарног оружја и која је саопштила да САД никада неће прве употребити нуклеарно оружје ни у једном сукобу, одлука о конструкцији Б61-13 није само дубоко разочаравајућа већ је и огромна грешка. Укратко, Б61-13 је још један знак да Америка намерава да свој нуклеарни арсенал учини још смртоноснијим, али и основним елементом постојећег система безбедности. Тај систем је заснован на принципу да САД, да би очувале безбедност, морају да буду у стању да убију десетине или стотине милиона људи за мање од сат времена - кажу атомски физичари.

Како истичу, на моралним основама и према међународном праву, само такво размишљање треба да буде довољан доказ да је такав приступ безбедности озбиљно погрешан и да Вашингтон треба да учини све што може да се удаљи од њега.

РУСИ ХИТНО РЕАГОВАЛИ НА ГРАНИЦИ! Огласио се украјински генерал и признао све

Извор: Информер.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Правда

Најновије вести - Ратни извештаји

Urbancube