Најновије

Канцероген вештачки заслађивач - аспартам (Е951)

Аспартам је вештачки заслађивач и користи се у разним производима где је потребна замена за шећер! Неке од болести које су повезане са аспартамом: дијабетес, Алцхајмерова болест, рак, тумори, срчани проблеми и још 60 тешких оболења!
Фото: shturmnovosti.info

Фото: shturmnovosti.info

Један од најкоришћенијих вештачких заслађивача, аспартам, није безбедан по здравље. Појавила се и трећа независна студија, овога пута италијанска, која потврђује налазе двеју претходних: аспартам је канцероген. Његово дејство проучавано је у овом истраживању на стотинама лабораторијских животиња, код којих је утврђен пораст броја тумора јетре и плућа. Подсећајући да су такав налаз већ показале две студије, од којих је последња француска, директор италијанског истраживачког центра „Рамацини“ Морандо Софрити истакао је, међутим, да генерално постоји проблем са вештачким заслађивачима, који се откривају и избацују на тржиште најблаже речено недовољно испитани, или само на основу студија самих произвођача. Па и када се појаве сумње, или чак докази да је неки од њих штетан, тржиште не реагује. Тако је са аспартамом. Процењује се да данас тај вештачки заслађивач свакодневно користи више од 200 милиона људи, кроз више од шест хиљада производа, од пића, кекса и бомбона, преко јогурта, до чак више од 500 лекова, међу којима је највише – дечјих сирупа. - Наша студија рађена је на 800 животиња, што је двоструко више него што обично обухватају лабораторијска тестирања. Резултати су дефинитивна потврда канцерогености аспартама – рекао је Софрити, и подсетио да италијанска студија није прва већ трећа која је то показала, као и да је једна данска студија показала да је код жена које користе аспартам значајно већи број превремених порођаја, али да се још ништа није десило. У ствари, тек после објављивања студије института „Рамацини“, ЕФСА, европско тело за безбедност намирница, објавило је да ће на наредном састанку, размотрити ту и данску студију. Софрити је најавио и да ће институт „Рамацини“ наставити истраживање о вештачким заслађивачима и да ће се сада концентрисати на „сукралозу“. У међувремену, Светска агенција за истраживања рака (ИАРЦ) објавила је да ће и сама истраживања вештачких заслађивача ставити међу своје приоритете. Извор: centarzaprirodnumedicinu.com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА