Најновије

НЕБЕНЗЈА "РАЗВАЛИО" НЕМЦЕ: Уједињене Нације су створене због злочина Немачке - милионе сте побили у два светска рата!

На седници Генералне скупштине Уједињених Нација поводом усвајања резолуције о Сребреници, Русија је изнела чврст став да резолуција о Сребреници служи у политичке сврхе демонизације једног народа и подривања Дејтонског споразума.
Небензја

Небензја

Стални представник Русије при УН Василиј Небензја је рекао да се усвајањем резолуције о Сребреници одвило тужно поглавље у историји Уједињених нација.

"Одређен број делегација, укључујући Немачку, одлучио је да злоупотреби ауторитет ГС УН, и да под маском резолуције донесе политичку декларацију чија је сврха, упркос ономе што кажу спонзори, да демонизује један народ бивше Југославије, да подрије Дејтонски споразум и Резолуцију 1031 која га је подржала. Не изненађује стога да је резолуција остала без консензуса, а чак се ни не спомиње Дејтонски споразум", рекао је стални представник Русије у УН.

Небензја је додао да резолуцију није подржало онолико делегација као што су се спонзори надали.

"Већи број држава није подржао резолуцију него што то јесте. Међу спонзорима имамо представника БиХ који прекорачује свој ауторитет. Према Уставу БиХ, који је део Дејтонског споразума, о предлагању резолуције је требало да се договоре сви чланови Представништва БиХ", напоменуо је он.

Русија сматра да је ово тек најновији покушај бошњачких елита и њихових западних ментора да подрију улогу Председништва БиХ као највишег тела.

"Подсетио бих вас да баланс интереса три народа и два ентитета лежи у сржи Дејтонског споразума којим је окончан крвави грађански рат", додао је он.

Небензја је истакао да су спонзори резолуције обманули ГС УН тврдећи да ће овај документ довести до помирења, а притом су сакрили да резолуција нема подршку свих народа и ентитета БиХ.

"Чак и сама чињеница да се о резолуцији дискутовало је довела до пораста тензија у БиХ и уопште у Балкану. Ово видимо на бројним примерима у Бањалуци и изјавама српског члана представништва, као и представника Србије у СБ УН 30. априла", додао је он.

Небензја је напоменуо да је потпуно неприкладно повлачити паралеле између Резолуције о геноциду у Руанди и данашњој одлуци о Сребреници, напоменувши да је о претходној постигнут договор у региону пре изношења у ГС УН.

"У овом случају нисмо видели ништа слично. Уместо тога, група пријатеља се скупила и представила нацрт као коначни производ и искористила неколико рунди формалних консултација као маску", истакао је руски представник.

Он је напоменуо да су одбијени сви покушаји одговорних чланица УН, попут Србије и Русије, да се нацрт врати на национални ниво како би о томе дискутовала сва три народа БиХ и како би се постигао јединствен став у региону.

Небензја је додао да је Холандија имала образа да се укључи као коспонзор, а да је управо мировни батаљон те земље имао срамотну улогу у трагедији у Сребреници 1995.

"Једно је јасно. Спонзори свесно гурају БиХ ближе сукобу без икаквог обзира на цену коју је земља платила током грађанског рата '90-их. У то време, 100.000 људи је погинуло, и било је много крвавих трагедија, које су се односиле и на Србе и Хрвате чијих је жртава било много. Имамо утисак да се овим осигурава да народи БиХ никад не дођу до помирења, и видимо у овом чину претњу миру и безбедности у целом региону", рекао је руски представник.

Он је додао да је све то "цинично" и "лицемерно", али да више зачуђује то што је главни спонзор резолуције Немачка.

"Немачка, која је током двадесетог века започела два светска рата, убила милионе људи у концентрационим логорима, учествовала у масовним зверствима у Африци, и у распаду Југославије. Та земља сад покушава друге да учи о важности помирења међу народима", истакао је Небензја.

Он напомиње да Русија снажно верује да Немачка нема морални ауторитет чак и да помене реч "геноцид" у било којем другом случају осим када су у питању њихови гнусни злочини.

"Сетите се да је УН управо створена због злочина нацистичке Немачке, са циљем да се једном за свагда спрече злочини против човечности", додао је он.

Отварање Пандорине кутије

Небензја је истакао да спонзори овог пројекта тиме елиминишу консензус који је постојао на основу Резолуције ГС УН 69323, која је учинила девети децембар даном против свих геноцида, и тиме отворили Пандорину кутију.

"Подсетимо се да никад није било одлуке ГС УН о злочинима нацистичке Немачке над Русима и свим народима СССР током Другог светског рата, када је 27 милиона совјетских грађана изгубило живот. Многи европски народи су такође патили, укључујући Србе. Ми то нећемо заборавити, нико и ништа неће бити заборављен", истакао је Небензја.

Хашки суд политизован, као да не види српске жртве

Он је додао да Русија не може да превиди изјаве одређеног броја делегација о важности поштовања одлуке трибунала за бившу Југославију и МКС.

"Хашки трибунал и резидуална тела ни на који начин нису помогли да се оствари трајно помирење на Балкану. Они су само поделили разлике. Одговорност за догађаје током деведесетих скоро су искључиво ставили на Србе и игнорисали бројне злочине других страна. Стога, гласови српских жртава се нису чули, и они нису добили правду. Као да Хашки суд није видео српске жртве", рекао је Небензја.

Извор: РТ Балкан

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА