Најновије

"Гардијан": Неуспех НАТО-а у Украјини доводи у сумњу потребу за постојањем Алијансе

Јулска рођенданска забава могла би бити последња за западни војни пакт.

Велика прослава 75. годишњице НАТО-а у Вашингтону у јулу ништа неће значити Кијеву, будући да је управо у Украјини Северноатлантска алијанса пала на највећем тесту од завршетка Хладног рата, констатује колумниста Сајмон Тисдал у "Гардијану".

По његовим речима, имајући у виду да руске снаге напредују ка Харкову, не може се више порицати успех војске РФ на фронту, чему доприносе споре испоруке оружја Украјини, али и хронични страх Запада од пораста тензија.

СТИЖУ УЖАСНЕ ВЕСТИ О ХЕЛИКОПТЕРУ ПРЕДСЕДНИКА ИРАНА!

"Украјина тренутно добија само толико да преживи, али не и да победи. Сада је чак и голи опстанак под знаком питања", наводи британски лист.

Подсећајући да западни лидери, пре свега председник САД Џозеф Бајден и премијер Уједињеног Краљевства Риши Сунак стално говоре да подршка Кијеву неће ослабити, на терену је слика сасвим другачија – Украјина је углавном остављена на цедилу, да се бори сама.

НАТО је, како каже колумниста, требало да интервенише како би спречио руску Специјалну војну операцију, но и сада се свашта може учинити кад би постојала воља за тим.

У западним земљама, посебно у САД и Великој Британији, лидери лицемерно говоре о безбедносним претњама из Русије. Међутим, наглашава Тисдал, иако ови разговори могу да уплаше бираче, они не плаше ни Москву ни Пекинг, чији су односи све приснији што је и показала посета руског лидера Владимира Путина Пекингу.

"Упркос свим причама, земље НАТО-а нису спремне да се умешају у сукоб нити да Украјини одмах понуде чланство. Тиме доприносе све вероватнијем поразу кијевских снага", наводи колумниста "Гардијана".

Уз то помиње потенцијални реизбор Доналда Трампа за шефа Беле куће, односно његову незаинтересованост за украјински сукоб, као и његове анти-НАТО аспирације, те констатује да би јулска рођенданска забава могла бити последња за Алијансу.

Зато питања зашто НАТО постоји, која се у последње време све чешће чују, нису без разлога. Ако Алијанса одмах не промени тактику, "лидери земаља западног војног пакта требало би да откажу шампањац и погну главе од срамоте", закључује "Гардијан".

Хамнеји: Надам се да је Раиси жив, неће бити потреса у функционисању...

Извор: Рт.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

МИША ЂУРКОВИЋ: Клан

У недељу се одржавају локални избори у низу градова, од којих ће можда занимљиво бити у Ни...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА