Најновије

МИЛАНОВИЋ БИ ДА ИХ ПАМТЕ КАО ПАРТИЗАНЕ: А не као "усташију" и најмонструозније Хитлерове слуге!

Хрватски председник Зоран Милановић огласио се поводом изјаве председника Републике Српске у Доњој Градини на обележавању Дана сећања на жртве концентрационог логора Јасеновац, "да је врло мало припадника хрватског народа који се нису солидарисали са злочинима усташког режима", поруком да "овакве матрице само штете интересима Хрвата и Срба".
Милановић

Милановић

Како је саопштено из Кабинета Милановића, хрватски председник сматра "неприхватљивим и надасве неистинитим тврдње челника српског народа у БиХ Милорада Додика у Доњој Градини".

Тврде да је Додик на јучерашњем обележавању осим, како наводе, "поновљене неистине о броју жртава у Јасеновцу", рекао и нешто што "апсолутно не одговора истини и представља увреду за све хрватске антифашисте и хрватски народ".

"Овакве матрице само штете интересима Хрвата и Срба и у Хрватској и у БиХ. Хрватски народ је из Другог светског рата изашао на правој страни историје, на победничкој страни. Свако другачије тумачење историје, укључујући и споменуто Додиково, представља грубо фалсификовање истине", наводи се у саопштењу Милановићеве канцеларије.

Осим што су Додикове тврдње неистине, наводи се у саопштењу, оне представљају и недопустиви покушај наметања колективне кривице хрватском народу.

"Као човек који се поносио својим антифашистичким коренима, Милорад Додик добро зна да су Хрвати међу првима у Европи формирали антифашистички партизански одред те да су се хрватски антифашисти борили не само за ослобођење од немачке и италијанске окупације, него и против терора који је усташки режим спроводио", стоји у саопштењу.

Чињеница да је, наводе, први партизански антифашистички одред основан тако брзо након успостављања НДХ и што је највећим делом састављен од Хрвата, јасно говори да Хрвати нису прихватили усташки режим.

"Ток Другог светског рата показао је да су Хрвати дали велики допринос антифашистичкој борби не само у Хрватској, већ и у БиХ", поручују из Милановићеве канцеларије и истичу да је "партизанска војска у Хрватској била народна војска у којој су уз Хрвате учествовали и Срби и сви други који су у фашизму препознали заједничког противника".

Не само да хрватски народ у огромној већини није прихватао усташки режим него му се, наводе, када је то било најважније, и активно супродставио учешћем у антифашистичкој борби за шта је поднео огромне жртве.

"О историји се мора говорити аргументима, о историји се може и треба полемисати, али с пуно више разума него што то сада чини Милорад Додик. Хрватска нема чега да се стиди,управо супротно, поноси се, јер је учествовањем већине народа у антифашистичкој борби изабрала праведан и победнички пут", наводи се у саопштењу из Кабинета Милановића.

Прочитајте ОВДЕ шта је Вулин поручио Грцима

Извор: Политика

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА