Најновије

УНИШТЕНИ РУСКИ МИГОВИ: Украјинци погодили америчким пројектилима

Сателитски снимци су потврдили да је украјинским нападом помоћу новоиспоручених балистичких пројектила из америчког система ATACMS успешно погођена руска ваздухопловна база Белбек на полуострву Крим, а на снимку су уочена два уништена пресретача МиГ-31.

Такође је примећено да су оштећени суседни магацин горива и непозната друга мала грађевина. Такође је виђен и уништен ловац МиГ-29, иако су авиони нашироко коришћени као мамац и није познато да раде у тој области. Остале су непознате било какве жртве. Уништење авиона МиГ-31 је значајно јер су авиони задржали елитни статус у руском ратном ваздухопловству и играју велику улогу у кампањи у Украјини од 2022. године, укључујући и као пресретачи и, када су опремљени балистичким пројектилима Кинжал, као ударни ловци .

Авион се сматра најспособнијим у Русији у погледу способности ваздух-ваздух, са делимичним изузетком јединог пука ловаца Су-57 у земљи, са њиховим ракетама ваздух-ваздух Р-37М са екстремним дометом од 400 км, неупоредивом брзинама од 6 маха и веома великом бојевом главом од 60 кг, показале су се посебно моћним против средстава украјинске авијације.

Кључна карактеристика која разликује МиГ-31 од свих других борбених авиона на свету је сама величина његовог радара, који са близу 1000 килограма пружа веома висок степен „свести о ситуацији“ и омогућава употребу ракета великог домета попут Р- 37М без подршке ваздушних средстава за рано упозоравање и контролу као што је А-50. За разлику од тога, ловац Су-35, који је такође користио ракете Р-37М у борби, не може да користи ове ракете у било чему што се приближава њиховом пуном домету без дељења података са другим авионима – обично А-50. Предимензионирани радар МиГ-31 му такође омогућава да пружи податке о циљању пријатељским средствима, укључујући системе противваздушне одбране С-400 који користе своје нове ракете земља-ваздух 40Н6 које су показале домет од 400 километара чак и против ниско летећих циљева, али захтевају податке о нишањењу, обично из ваздуха. Осим А-50, МиГ-31 се сматра оптималним авионом за пружање такве подршке.

Процењује се да ће руско ваздухопловство тренутно имати више од 120 авиона МиГ-31, при чему губитак два авиона представља не безначајан ударац њеним борбеним способностима. Међутим, са преко 100 преосталих авиона у складишту, ови бројеви се могу допунити реновирањем упркос томе што МиГ-31 више није у производњи. Међутим, можда најзначајнија последица напада је демонстрација рањивости авиона на Криму, што би могло да примора будуће летове да се изводе из база дубље унутар територије под контролом Русије и на тај начин негативно утиче на стопу летова. Удар показује вредност ATACMS и сличних система као асиметричних средстава за ангажовање противника са супериорним ваздушним снагама, при чему је Русија сама уложила велика средства у слична површинска и површинска средства посебно у сврху неутралисања ваздушних база НАТО у рату.

Прочитајте ОВДЕ шта је Захарова поручила НАТО алијанси

Извор: Тв Фронт 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

МИША ЂУРКОВИЋ: Клан

У недељу се одржавају локални избори у низу градова, од којих ће можда занимљиво бити у Ни...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА